Politiek

Amper jonge alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland opgehaald

Het kabinet haalt slechts twee minderjarige, alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland. Wel komen er meer kwetsbare gezinnen met kinderen deze kant op dan eerder was afgesproken. Dat liet staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dinsdag aan de Tweede Kamer weten. In totaal gaat het om 57 kinderen en 43 volwassenen. Een deel van hen is al in Nederland, de rest volgt deze week.

ANP
19 January 2021 19:58

Na de verwoestende brand in het Griekse vluchtelingenkamp Moria vorig jaar, sloot de coalitie een deal om honderd slachtoffers van de brand hierheen te halen: vijftig alleenstaande vluchtelingen jonger dan 14 jaar, en vijftig vluchtelingen in gezinnen. Maar volgens Broekers waren deze alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (amv’s) moeilijk te vinden.

„Het is gebleken dat de amv’s tot en met 14 jaar en tevens afkomstig uit kansrijke landen nauwelijks beschikbaar zijn voor herplaatsing vanuit Griekenland”, schrijft de staatssecretaris. „Voorkomen moet worden dat alleenstaande kinderen naar Nederland worden gehaald waarvan de kans reëel is dat zij na het doorlopen van de asielprocedure niet in aanmerking komen voor een vergunning en uiteindelijk moeten terugkeren naar hun herkomstland.”

Ook zaten lang niet alle vluchtelingen die naar Nederland komen in het kamp op het eiland Lesbos ten tijde van de brand. „Negen gezinnen, van in totaal 45 personen, hebben op enig moment in Moria verbleven”, schrijft Broekers.

De zogenoemde Moria-deal leidde tot forse spanning in de coalitie. D66, CDA en ChristenUnie pleitten voor ruimhartige opvang, maar de VVD verzette zich. Uiteindelijk werd afgesproken dat de honderd vluchtelingen die uit Griekenland hierheen komen, in mindering worden gebracht op vluchtelingen die al via de Verenigde Naties hier zouden worden opgevangen.

De CDA-fractie volgt de redenatie van de staatssecretaris, dat de amv’s die naar Nederland komen wel naar verwachting moeten kunnen blijven. „Terugsturen zou te cynisch zijn”, twittert Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Joël Voordewind van ChristenUnie heeft „gemengde gevoelens bij de uitwerking van de afspraken”. De partij stelt dat de strikte definitie van een ‘kansrijke’ vluchteling er mede voor zorgt dat er maar zo weinig amv’s naar Nederland kunnen komen.

Oppositiepartijen zijn kritischer. Jasper van Dijk van de SP noemt het „een farce”. „Er brandt een kamp af en Nederland is te beroerd om mensen hier naartoe te halen, omdat ze geen vergunning kunnen krijgen. Het is een uitvloeisel van falend asielbeleid.” GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik vindt het „onbestaanbaar dat het de staatssecretaris niet is gelukt om haar belofte gestand te doen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer