Nieuw ziekenhuisschip doet eind 2021 Rotterdam aan
De bouw van ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip, de Global Mercy van medische hulporganisatie Mercy Ships, is nagenoeg voltooid. Het schip vertrekt dit voorjaar naar Europa, waar het in de haven van Antwerpen medische apparatuur krijgt. Naar verwachting doet het schip in het najaar Rotterdam aan voor een bezoek van twee weken. Daarna zet het koers naar Afrika, waar het in gebruik zal worden genomen.
Het is de bedoeling dat de Global Mercy een feestelijke ontvangst krijgt in de haven van Rotterdam. Relaties van over de hele wereld hebben de mogelijkheid het schip van buiten en binnen te bekijken, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Donateurs, sponsors en vrijwilligers van Mercy Ships kunnen zien waar ze hun tijd, geld of goederen aan schenken.
Mercy Ships biedt medische zorg aan de allerarmsten op de wereld. De Global Mercy wordt uitgerust met moderne technologie en op maat gemaakte instrumenten. Daardoor is de hulporganisatie in staat om het aantal operaties, trainingen en tandartsbehandelingen per jaar meer dan te verdubbelen.
Mercy Ships wijst op cijfers van het toonaangevende Britse vakblad The Lancet, waaruit blijkt dat jaarlijks naar schatting 16,9 miljoen mensen sterven omdat ze geen toegang hebben tot goede chirurgische zorg. Door Covid-19 is de behoefte aan basiszorg nog groter geworden, „vooral in minderbedeelde landen.”
De Global Mercy is het eerste schip van Mercy Ships dat speciaal ontworpen en gebouwd is als ziekenhuisschip. Andere schepen van de organisatie, waaronder de nog functionerende Africa Mercy, zijn allen tot ziekenhuisschip getransformeerde schepen die eerder een ander doel dienden. De verwachte levensduur van het nieuwe schip is vijftig jaar. Mercy Ships schat dat er in die tijd „meer dan 150.000 levens zullen veranderen door een operatie.”
Het schip is 174 meter lang en weegt 37.000 ton. Het heeft zes operatiekamers en biedt plaats aan meer dan 600 vrijwilligers, onder wie chirurgen, maritiem personeel, koks, leraren en elektriciens.
Voor het trainen van medische professionals in Afrika zijn er op de Global Mercy trainingsruimtes gebouwd waarin lokale omstandigheden en zorgverlening met beperkte middelen kunnen worden gesimuleerd.