Grote winkelketens stoppen met betalen huur
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 9 februari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Verschillende grote winkelketens betalen minder of helemaal geen huur meer nu er een lockdown geldt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad na een rondgang langs verschillende winkelketens. Die stellen dat de drastische stappen noodzakelijk zijn omdat ze zelf anders omvallen.
Lingerieketen Hunkemöller stopte met het betalen van huur en zegt na afloop van de lockdown in gesprek te willen over een regeling. Veel andere winkelketens als Blokker, Wibra en schoenenketen Omoda betalen de helft van de huur. Zij willen, net als brancheorganisatie INretail, dat winkelketens en hun zakenpartners de pijn van de lockdown verdelen.
Verhuurders laken de harde opstelling van sommige winkelketens, maar ook vanuit de winkeliers komen er verwijten. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen erkent bijvoorbeeld dat sommige vastgoedeigenaren klem zitten omdat zij ook gewoon aflossingen en rente moeten blijven betalen aan de bank. „Maar als verhuurders hun poot stijf houden, gaan we naar de rechter.”
Directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang zegt dat zijn achterban vorig jaar massaal huurkortingen heeft gegeven tijdens de eerste lockdown. De rek is er bij veel kleinere partijen nu uit. „Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur.” Vastgoed Belang pleit voor steunmaatregelen vanuit de overheid waarmee ook de verhuurders worden geholpen.
Al bijna duizend gedetineerden zitten preventief in quarantaine na coronabesmettingen in de gevangenis. Zij moeten in isolatie omdat een medegedetineerde corona bleek te hebben of omdat ze in contact zijn geweest met besmet bezoek of personeel, meldt de NOS.
Tot nu toe zijn er twee penitentiaire inrichtingen helemaal in quarantaine gegaan. In Nieuwegein gaat het om 335 gedetineerden en in Ter Apel om ruim 400 mensen. In Grave, Zaanstad, Heerhugowaard en Roermond zijn afdelingen in isolatie geplaatst. Ook in de detentiecentra in Rotterdam en Zeist zitten relatief veel gedetineerden in afzondering.
Op dit moment zijn 29 gedetineerden positief getest op het coronavirus. Zestien van hen verblijven in Ter Apel, waar veroordeelden vastzitten die illegaal in Nederland zijn.
Minister Sander Dekker heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over de situatie in gevangenissen. Hij wil weten of de huidige maatregelen afdoende zijn. Ook moet het OMT aangeven wat de invloed is van de Britse variant van het virus, die ook in Nederland in omloop is en mogelijk veel besmettelijker is.
Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen denkt de Duitse regering aan een avondklok. Het openbaar vervoer wordt tijdelijk stilgelegd om verplaatsingen en daardoor infecties zo veel mogelijk te voorkomen, melden Duitse media.
De krant Bild spreekt over een megalockdown, maar benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. Regeringsleider Angela Merkel zou het hele land verder op slot willen gooien om te voorkomen dat de coronasituatie onbeheersbaar wordt, ook door de mutaties die steeds meer opduiken. Maar voor strengere maatregelen is het nodig op een lijn te komen met de zestien deelstaten.
Een van die deelstaten, het oostelijke Thüringen, heeft besloten in verband met de coronacrisis de regionale verkiezingen met vijf maanden uit te stellen. Ze stonden gepland voor 25 april maar zijn verschoven naar 26 september. Dat is ook de datum van de landelijke parlementsverkiezingen.
Het ziekenhuis in Enschede zocht iemand om de coronacrisis binnen zijn muren in beeld te brengen. Fotograaf Jeroen Nieuwhuis (29) ging de uitdaging aan en bevond zich zes dagen in de frontlinie van de strijd tegen het virus.
Zorgminister De Jonge zou een specifieke groep gewetensbezwaarden keuzevrijheid moeten geven voor de coronavaccinatie, bijvoorbeeld op indicatie van de huisarts. ChristenUnie en SGP hebben daar donderdag in schriftelijke vragen bij de bewindsman op aangedrongen.
De chef van de Tsjechische gezondheidsautoriteit is opgestapt na onthullingen over onregelmatigheden bij het vaccinatieprogramma. Volgens Tsjechische media waren duizend doses verdeeld over medewerkers van de autoriteit en hun familieleden.
Daarnaast zou een kliniek in Praag prikken hebben toegediend aan familieleden van personeel als er aan het eind van de dag nog vaccins over waren.
De oppositie spreekt er schande van. „Oudere inwoners hebben de vaccinatie nodig, terwijl de administratie eerst haar eigen mensen inent”, aldus oppositiepoliticus Peter Fiala.
Volgens het vaccinatieplan komt momenteel alleen zorgpersoneel dat in contact komt met coronapatiënten in aanmerking voor een prik, naast 80-plussers en medewerkers van verzorgingstehuizen. In Tsjechië zijn tot nu toe ruim 70.000 mensen ingeënt.
Koningin Nanasipau’u is donderdagmiddag (lokale tijd) na een afwezigheid van bijna een jaar teruggekeerd in Tonga. Ze arriveerde even na 13.00 uur met een speciale repatriëringsvlucht vanuit Auckland op het internationale vliegveld Fua’amotu. De koningin was in gezelschap van haar jongste zoon prins Ata.
Beiden werden meteen overgebracht naar het Dateline-hotel aan de rand van de hoofdstad Nuku’alofa. Daar moeten ze net als de andere 212 passagiers op de vlucht uit Nieuw-Zeeland twee weken in quarantaine. Koningin en prins werden bij aankomst getest op het coronavirus en dat gebeurt over veertien dagen opnieuw. Na vertrek uit het hotel dat dient als opvangcentrum is ook nog een week thuisquarantaine verplicht.
De koningin was vorig jaar maart in Nieuw-Zeeland voor een bezoek aan haar daar studerende zoon, toen Tonga de grenzen sloot vanwege de coronapandemie. Maandenlang was het eilandstaatje afgegrendeld van de buitenwereld. Pas na de zomer kwamen er enkele repatriëringsvluchten op gang, maar koningin Nanasipau’u maakte daar geen gebruik van. Vanwege de reisbeperkingen kon ze ook niet naar haar oudste zoon en haar dochter die in de Australische hoofdstad Canberra wonen.
De strenge maatregelen die Tonga heeft genomen, inclusief de al bijna een jaar geldende noodtoestand en een avondklok, hebben tot nu toe wel kunnen voorkomen dat het coronavirus het land heeft bereikt. Dat is ook de reden voor de quarantaineregels.
Advertentie
In een woonzorgcentrum in Surhuisterveen in Friesland is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. In ieder geval twee van de bewoners hebben de Britse mutatie opgelopen, blijkt uit een steekproef. De GGD gaat ervan uit dat 21 anderen de variant ook hebben.
Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in ’t Suyderhuys. In totaal zijn er nu 45 bewoners van het bejaardentehuis positief getest op het coronavirus, de Britse gevallen meegerekend. Daarvan wordt van 21 dus verwacht dat het om de Britse variant gaat, maar de virusmonsters moeten nog worden onderzocht op DNA-materiaal.
Bij meer dan veertig medewerkers van ’t Suyderhuys is ook het coronavirus vastgesteld. Het is vooralsnog niet duidelijk of daar mogelijk ook de Britse variant tussen zit.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2502 coronapatiënten. Dat zijn er twaalf minder dan op woensdag. Het is het laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 27 december, bijna drie weken geleden.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is de afgelopen dagen gestegen, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum verwacht dat het aantal opgenomen coronapatiënten blijft dalen, maar „trager dan eerder voorspeld”. Bovendien is het niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de Britse variant van het coronavirus, die de afgelopen weken bij ongeveer honderd mensen in Nederland is vastgesteld. Die variant is besmettelijker dan eerdere versies. Als meer mensen het virus met die mutatie oplopen, blijft het aantal besmettingen voorlopig waarschijnlijk hoog, en het aantal ziekenhuisopnames dus ook.
Verpleegafdelingen behandelen 1814 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag. De afdelingen namen 226 coronapatiënten op en zagen 233 vertrekken. Het is niet bekend hoeveel van hen naar huis of een corona-opvang mochten, en hoeveel naar een intensive care werden verplaatst omdat hun toestand verslechterde.
Het aantal patiënten op de intensive cares daalde van 693 naar 688. De ic’s namen 48 coronapatiënten op, het hoogste aantal sinds 30 december. Afgelopen etmaal verlieten 53 mensen de ic, doordat ze overleden of juist doordat hun toestand vooruitging.
De druk op de ziekenhuizen blijft hoog, en daarom worden patiënten nog altijd overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land. In de afgelopen 24 uur zijn veertien mensen verplaatst. Sinds het begin van de spreiding in september zijn bijna 2100 mensen zo verdeeld. Vijf Nederlanders liggen nog op een intensive care in Duitsland, twee minder dan op woensdag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6575 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen volgens bijgestelde cijfers 6138 gevallen werden gemeld. Het aantal positieve testresultaten dat het instituut tussen woensdag- en donderdagochtend noteerde, ligt ongeveer in lijn met het gemiddelde van afgelopen week.
In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 45.247 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er gemiddeld 6464 per dag.
Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 89. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven en verwerkt in de statistieken. Woensdag werden 122 overlijdens geregistreerd.
Amsterdam telde weer de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn 377 inwoners positief getest.
Iets meer dan 1300 mensen in Nederland zijn er in de afgelopen weken dankzij een waarschuwing van de CoronaMelder achtergekomen dat ze het coronavirus hadden opgelopen. Ze waren zelf nog niet ziek, maar kregen een waarschuwing dat ze in de buurt van een positief geteste persoon waren geweest en lieten zich daarom testen.
Sinds 1 december kunnen mensen zonder corona-klachten zich laten testen wanneer ze een waarschuwing van de CoronaMelder hebben gekregen. Ongeveer 30.000 mensen zijn om die reden inmiddels getest. Van hen bleken 1303 inderdaad het virus onder de leden te hebben. Als zij niet waren gewaarschuwd, was hun besmetting later vastgesteld en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen, concludeert het ministerie van Volksgezondheid.
De CoronaMelder is inmiddels bijna 4,5 miljoen keer gedownload. De app is beschikbaar voor toestellen die draaien op Android en voor iPhones, die het besturingssysteem iOS gebruiken. Volgens het ministerie worden veel mensen eerder door de app gewaarschuwd dan door de bron- en contactonderzoekers van de GGD.
De Kamer van Koophandel (KvK) noemt het gebruik van openbare gegevens uit het handelsregister voor intimidatie „ongewenst”. Daarmee reageert de KvK op de actie van Viruswaarheid, die 5000 medici een brief stuurde waarin de actiegroep zijn kijk op coronavaccinaties uit de doeken doet.
De KvK zegt dat de gegevens openbaar moeten zijn voor een reden: transparantie in het handelsverkeer is belangrijk voor rechtszekerheid en betrouwbaarheid. „KvK is wettelijk verplicht om gegevens te leveren als daarom wordt gevraagd. Tegelijkertijd leidt deze transparantie er ook toe dat handelsregistergegevens soms worden gebruikt op een manier die als onwenselijk wordt ervaren”, aldus de KvK.
De Franse autoriteiten zijn in de fout gegaan bij het gebruik van drones om mensen in de gaten te houden tijdens demonstraties en de lockdown. Dat concludeert toezichthouder CNIL, die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gesommeerd de onbemande vliegtuigjes voorlopig aan de grond te houden.
De privacywaakhond stelt dat de manier waarop de politie de drones gebruikt om mensen te filmen, momenteel niet is toegestaan. Burgers kunnen herkenbaar in beeld komen. De autoriteiten hebben weliswaar de optie om gezichten onherkenbaar te maken, maar die kan ook worden uitgezet.
De onbemande vliegtuigjes mogen pas weer gebruikt worden als burgers onherkenbaar in beeld gebracht worden of als wettelijk is vastgelegd hoe moet worden omgegaan met persoonsgegevens van gefilmde mensen. Het ministerie heeft al laten weten zich aan de uitspraak van CNIL te houden.
Personeel van KLM hoeft niet meer te overnachten in coronabrandhaarden als het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika. Cabinevakbond VNC meldt dat er na overleg met de luchtvaartmaatschappij een akkoord is bereikt over het schrappen van zogeheten nachtstops, die voor onrust onder het personeel zorgden.
De VNC drong er eerder bij KLM op aan om te stoppen met vluchten waarbij personeel pas na een overnachting weer terug- of doorvliegt. Een woordvoerder bij KLM legt uit dat in de afgesproken situatie het aantal contactmomenten wordt verminderd aangezien personeel niet of nauwelijks buiten het vliegtuig of het vliegveld komt.
Hoe de aanpassingen worden ingepast in het vluchtschema kon KLM nog niet direct zeggen. Met name voor vluchten van en naar Zuid-Afrika is sprake van een logistieke puzzel, gelet ook op de afspraken over rusttijden in de cao.
Zeker 50 organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om naar alternatieven te zoeken voor de schoolsluiting wegens de coronacrisis, om zo de „enorme ontwikkelingsrisico’s” voor kinderen en jongeren te beperken. „De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven”, staat in een donderdag uitgebrachte verklaring.
De organisaties, waaronder het Trimbos-instituut, Jantje Beton, Kids Rights, de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en UNICEF Nederland, maken zich grote zorgen over kinderen en jongeren in Nederland. „Het aantal kwetsbare kinderen groeit doordat hun belangen in het coronabeleid steeds het onderspit delven. De schoolsluiting verergert hun situatie en maakt die zelfs acuut”, stellen ze.
De organisaties roepen het kabinet en het Outbreak Management Team op niet alleen uit te gaan van het virusrisico, maar ook nadrukkelijk te kijken naar de risico’s die de ontwikkeling van kinderen en jongeren bedreigen. Ze willen dat de regering samen met het onderwijs, jongeren, kinderen, sportorganisaties en andere experts op zoek gaat naar alternatieve mogelijkheden om de scholen open te houden, de veiligheid op school te verbeteren en afspraken te maken over het houden van afstand.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit jaar extra alert op de gevolgen van de coronacrisis. Zo wordt scherper gekeken hoe hypotheek- en geldverstrekkers met betalingsachterstanden omgaan.
Met omvangrijke overheidssteun zijn betalingsproblemen op leningen van huishoudens vooralsnog relatief beperkt gebleven, constateert de toezichthouder. Maar de kans is groot dat de coronacrisis leidt tot langdurige economische schade en effecten op de arbeidsmarkt.
De kans op betalingsproblemen bij huishoudens wordt ook vergroot doordat hypotheekverstrekkers door de huidige crisisomstandigheden een prikkel hebben om rentes te verhogen, geeft de AFM aan. Specifiek moeten kredietverstrekkers voorbereid zijn om samen met hun klanten naar een duurzame oplossing te zoeken, benadrukt de de financiële waakhond. Bij nieuwe hypotheken en consumptieve kredieten dienen banken daarnaast extra aandacht te hebben voor de inkomenszekerheid van huishoudens.
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech hoeft mogelijk toch niet in extreme kou bewaard te worden. De fabrikant onderzoekt of het in de koelkast langer goed blijft. Daardoor zou bijvoorbeeld ook de huisarts er misschien mee kunnen gaan inenten.
„We voeren stabiliteitsstudies uit om de opslagcondities bij minder koude omstandigheden beter te begrijpen en uit te breiden”, laat de fabrikant aan het Belgische Radio 2 Antwerpen weten. „Inclusief de mogelijkheid om de opslagtijd op de plaats van gebruik bij 2 tot 8 graden boven nul te verlengen.”
Nu moet het vaccin, het eerste dat in Nederland en andere EU-landen wordt gebruikt, nog in speciale diepvriezers op 70 graden onder nul bewaard worden. Leg je het in de koelkast, dan is de houdbaarheid maar een handvol dagen verzekerd. Dat bemoeilijkt het inenten. Zo wilde Nederland eigenlijk de huisartsen inschakelen voor de vaccinatie, maar moest het in plaats daarvan op een paar centrale plaatsen gaan inenten.
Pfizer verwacht de uitkomsten van het onderzoek uiterlijk in maart.
Vrijwel alle Nederlandse longartsen hebben zich inmiddels laten vaccineren tegen het coronavirus, of zijn bereid dit binnenkort te laten doen. Van de artsen die meededen aan een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft 82 procent de eerste prik al gekregen. Nog eens 17 procent is nog niet gevaccineerd, maar daar „zeker toe bereid”.
Longartsen spelen een belangrijke rol in de behandeling van coronapatiënten. Daarom horen zij tot de medewerkers in de acute zorg die met voorrang in aanmerking komen voor vaccinatie. In totaal vulden 316 van hen de peiling in. Dat is een grote steekproef, want Nederland telt zo’n 700 artsen die zich in longziekten hebben gespecialiseerd, aldus de Federatie Medisch Specialisten (FMS).
Voorzitter Leon van den Toorn van de NVALT is blij met het voorbeeld dat de artsen stellen. „We hopen dat dit een stimulans is voor andere zorgmedewerkers, zodat we tot een zeer hoog percentage gevaccineerden in de zorg komen.”
Drie van de respondenten vulden in dat ze niet bereid zijn zich te laten vaccineren. Twee van hen willen het niet, omdat ze al Covid-19 hebben gehad. Eén van de ondervraagde longartsen twijfelde nog.
De Fransen moeten mogelijk allemaal van 18.00 uur tot 06.00 uur van de straat in het kader van de beperkingen die worden opgelegd om het gevreesde coronavirus te bestrijden. Premier Jean Castex zal het huisarrest volgens Franse media donderdag om 18.00 uur omringd door zeker zes ministers opleggen. In 25 departementen is al een avondklok van kracht van 18.00 tot 06.00. In de overige 77 departementen mochten de Fransen nog tot 20.00 uur de deur uit.
De draconische maatregel is volgens de leider van de grootste regeringspartij (La République en marche), Stanislas Guerini, belangrijk om het „aperitief effect” tegen te gaan. Hij doelt op sociale samenkomsten waar geborreld wordt voorafgaand aan het diner. Volgens de regering verspreidt het virus zich minder in de departementen die al een avondklok van twaalf uur lang hebben en waar de bevolking de hele avond moet binnenblijven.
Het moderne Frankrijk zet nu voor het eerst het uitgaansverbod in voor de bestrijding van een ziekte. Het werd eerder voornamelijk in oorlogen toegepast, zoals door de Duitse bezetters (1940-1944) en in de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Een van de beruchtste uitgaansverboden was in 1961 van de prefect van Parijs die een uitgaansverbod afkondigde voor „Franse moslims uit Algerije”. Vijftien jaar geleden was er tijdens rellen in voorsteden korte tijd een uitgaansverbod voor minderjarigen zonder begeleiding en in 2018 was er een avondklok op het Franse eiland Réunion wegens rellen.
De overheid moet per situatie beoordelen of het nodig is om mensen pas ergens toe te laten als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien. „Testbewijzen kunnen in sommige situaties - zoals een lockdown - vrijheden vergroten, en in andere situaties vrijheden beperken. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die op dat moment gelden”, concludeert de Gezondheidsraad.
Het ministerie van Volksgezondheid had de raad om advies gevraagd. Het kabinet bekijkt of testbewijzen kunnen helpen om de coronamaatregelen te versoepelen.
De economie van Duitsland, de grootste van Europa, is in 2020 met 5 procent gekrompen door de coronacrisis. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau op basis van een voorlopige schatting. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland.
De Duitse economie had last van de lockdowns en een zwakkere export, bijvoorbeeld omdat de vraag naar Duitse auto’s onder druk stond. In het voorjaar werden ook nog fabrieken in Duitsland tijdelijk gesloten vanwege de virusuitbraak. Daarnaast hielden Duitsers de hand op de knip door de onzekerheid over de crisis, waardoor de consumentenbestedingen afnamen. Ook werden minder investeringen gedaan door bedrijven.
Acht op de tien gemeenten krijgen dit jaar de gemeentebegroting niet rond. Dat concludeert accountants- en adviesbureau BDO in zijn jaarlijkse rapport over de gemeentefinanciën. Volgens het onderzoek lopen de tekorten op en verschraalt de uitvoering van het openbaar bestuur. In totaal komen de gemeenten naar verwachting 1,3 miljard euro tekort. BDO noemt de situatie onhoudbaar.
De financiële gezondheid van alle 355 gemeenten werd beoordeeld op basis van de jaarrekeningen over 2019. Daarnaast zijn de begrotingen voor 2021 geanalyseerd. Daaruit komt naar voren dat steeds meer gemeenten in het rood staan en dat financiële buffers slinken.
Door de coronapandemie moesten gemeenten onder meer noodsteun aan zelfstandigen verstrekken terwijl ook de zorg op peil moest blijven. Gemeenten worden wel gecompenseerd voor de extra kosten, maar dat is niet altijd voldoende. Daarbij lopen gemeenten door de crisis inkomsten mis. Alles bij elkaar zou er 1 miljard tot 1,5 miljard euro extra steun naar de gemeenten moeten vloeien, meent BDO.
Het internationale onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronavirus is donderdag in de Chinese stad Wuhan aangekomen. Één van de leden van het onderzoeksteam is de Nederlandse viroloog Marion Koopmans.
Volgens de Chinese staatszender CGTN werden de leden, nadat ze met het vliegtuig bij de stad waren geland, ontvangen door Chinese functionarissen in beschermende kleding.
Koopmans meldde via Twitter dat ze meermalen uitgebreid is getest tijdens de reis naar China: „Alleen al de afgelopen dagen, toen ik naar Azië reisde, ben ik vaker getest dan vorig jaar thuis. PCR’s, serologie, temperatuurscans. Absoluut geen speling. Heel anders dan in Europa.”
Koopmans gaat samen met negen andere experts onderzoek doen naar de oorsprong van het virus, dat eind 2019 voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld. Voorafgaand aan hun werkzaamheden zullen de experts eerst twee weken in quarantaine gaan in een hotel. „Na deze twee weken, kunnen we ons verplaatsen en de Chinese experts persoonlijk ontmoeten en verschillende locaties bezoeken”, aldus Peter Ben Embarek, de Deense leider van de groep. „Het kan een lange tocht worden voordat we volledig in kaart hebben gebracht wat er is gebeurd. Het idee is om meerdere onderzoeken te doen om hier een beter idee over te krijgen.”
Volgens de Chinese regering in Peking bestaat de kans dat hoewel het coronavirus voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld, de herkomst van het virus ergens anders ligt.
Op dit moment geldt in het noorden van China een lockdown, die werd ingevoerd nadat het aantal besmettingen met het Covid-19-virus de afgelopen tijd weer steeg. Eerder bleef het aantal besmettingen in het gebied maandenlang stabiel. De nieuwe lockdown treft ongeveer 20 miljoen mensen.
Donderdag maakte China bekend dat voor het eerst in acht maanden tijd iemand in het land is overleden aan de gevolgen van het virus.
China heeft vorig jaar 224 miljard mondkapjes tegen het coronavirus geëxporteerd naar de rest van de wereld. Dat meldde de Chinese douane. Het cijfer laat zien hoe groot de wereldwijde vraag naar Chinese medische beschermingsproducten tegen de virusuitbraak is.
De waarde van die export, in de periode tussen maart tot en met december, bedroeg 340 miljard yuan, omgerekend ongeveer 43 miljard euro. Dat is goed voor circa 2 procent van de totale uitvoer van de tweede economie van de wereld in 2020, aldus de douane.
China exporteerde ook nog eens voor bijna 100 miljard yuan aan andere persoonlijke beschermingsapparatuur tegen het virus. In totaal ging de Chinese uitvoer van medische producten en geneesmiddelen vorig jaar met 31 procent omhoog vergeleken met 2019. Omdat het virus blijft voortwoekeren wordt verwacht dat dit jaar hier verdere groei te zien zal zijn.
Daarnaast zat ook de uitvoer van elektronica zoals computers en laptops van Chinese makelij in de lift afgelopen jaar, omdat mensen veel thuis blijven en vanuit huis moeten werken. In december zag China de export op jaarbasis met ruim 18 procent stijgen.
Bij 25 Drentse verzorghuizen en woonzorgcentra zijn uitbraken van het coronavirus. De nood is inmiddels zo hoog dat vanaf donderdag Defensie helpt bij woonzorgcentrum Weidesteyn in Hoogeveen, maakte veiligheidsregio Drenthe bekend.
„De druk op de zorg in Drenthe heeft een kritiek niveau bereikt. We zien in veel verpleeg- en verzorgingstehuizen en woonzorgcentra het aantal besmettingen onder zowel bewoners als personeel nog steeds snel oplopen”, zegt Hans Kox van de GGD in de provincie.
Hij wijst erop dat het aantal besmettingen in Drenthe sinds de uitbraak van het coronavirus nog niet zo hoog is geweest. De meeste besmettingen in de provincie vinden momenteel plaats in de thuissituatie en opvallend vaak tijdens bezoek bij familie of vrienden. Verder komen momenteel in de leeftijdsgroep 50-59 jaar de meeste besmettingen voor.
Door ziekte van personeel wordt inmiddels ook een beroep gedaan op vrijwilligers van het Rode Kruis. Ook wordt (ex)zorgmedewerkers dringend gevraagd om te helpen.
In Duitsland is in de laatste 24 uur een recordaantal mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Maar liefst 1244 personen bezweken er in het afgelopen etmaal aan het coronavirus.
Ook zijn in de laatste 24 uur ruim 25.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De cijfers van donderdagochtend betekenen weer een forse toename ten opzichte van de dag ervoor.
Woensdag meldde het RKI 19.600 nieuwe besmettingen. Dinsdag waren dat er bijna 13.000. Het is gebruikelijk dat het aantal nieuwe besmettingsgevallen per dag in Duitsland oploopt naarmate de week vordert. In totaal zijn in Duitsland al bijna twee miljoen besmettingen vastgesteld.
Het totale officiële dodental is donderdag op 43.881 komen te staan. In Duitsland werd eind vorig jaar ongeveer tegelijk met Nederland een harde lockdown afgekondigd. Bondskanselier Angela Merkel verwacht dat haar land nog tot begin april in lockdown zal zitten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
De nood is hoog bij grootwinkelbedrijf HEMA. Het schrapt met onmiddellijke ingang alle bestellingen die het tot half april had lopen bij zijn leveranciers, schrijft Trouw donderdag. Voorlopig hoeven die ook geen nieuwe bestellingen te verwachten. Daarnaast wordt de betalingstermijn voor alles wat al geleverd is met dertig dagen verlengd.
Dat meldt HEMA in een brief, in handen van Trouw, die maandag is verstuurd aan zijn belangrijkste leveranciers in Azië. Het gaat om een ‘eenzijdige aanpassing’ van de afspraken, geeft HEMA toe. Die is nodig om na de coronacrisis een ‘stabiele en solide’ relatie tussen het bedrijf en zijn leveranciers te waarborgen.
Acute geldnood voert HEMA niet aan als reden voor de maatregelen. Er werken veel mensen thuis en daarom is de capaciteit voor het verwerken van facturen drastisch afgenomen, stelt commercieel directeur Trevor Perren, ondertekenaar van de brief. Als reden voor het afbestellen van lopende orders voert hij aan dat er simpelweg geen ruimte genoeg is om nieuwe voorraden te herbergen.
De autoverkopen in Nederland kruipen in 2021 uit het diepste dal van de afgelopen vijftig jaar. Na de forse daling in coronajaar 2020 voorspellen economen van ING dit jaar een stijging van het aantal verkochte auto’s met 10 procent. Tegelijkertijd blijft de autobranche nog altijd onder druk staan van de economische crisis.
De autosector werd vorig jaar keihard getroffen door de coronapandemie. Het aantal registraties van nieuwe personenauto’s viel met 20 procent terug tot 356.000. Auto’s konden door fabriekssluitingen tijdelijk niet worden geleverd en showrooms moesten gedwongen dicht. Ook was de vraag bij consumenten naar nieuwe auto’s laag.
ING gaat ervan uit dat dit jaar ongeveer 390.000 nieuwe auto’s op kenteken worden gezet. Dat zijn nog altijd veel minder auto’s dan voor de coronacrisis werden verkocht, erkent sectoreconoom Rico Luman. Zo lag het gemiddelde de afgelopen tien jaar op jaarlijks 435.000 voertuigen die op kenteken worden gezet.
Boekhandels vragen donderdag via een advertentie in de grote ochtendkranten om extra steun van consumenten tijdens de coronacrisis. In de advertentie roepen ze mensen op om boeken lokaal te kopen en deze thuis te laten bezorgen.
„De boekhandels zijn door corona tijdelijk gesloten. Maar binnen staat jouw boekverkoper te trappelen om fantastische boeken thuis te bezorgen. Boeken waarmee je jezelf of een ander, jong en oud, een groot plezier doet. Dus koop nú een boek en zorg dat je favoriete winkel ook na de coronacrisis nog bestaat”, stellen de boekhandels.
Met de hashtags #koopnueenboek en #steunjeboekhandel hopen ze consumenten aan te sporen om boeken thuis te laten bezorgen, nu niet-essentiële winkels vanwege de lockdown tot zeker 9 februari gesloten blijven.
Vanwege de coronapandemie was er het afgelopen jaar een tekort van ruim 20.000 stageplekken voor mbo-studenten. Eén op de vijf mbo’ers dreigt daarom studievertraging op te lopen, staat in de Keuzegids MBO 2021, die donderdag verschijnt.
„Het ontstaan van het tekort is vooral te wijten aan de coronamaatregelen: bedrijven die tijdelijk moesten sluiten, geen tijd hadden voor het begeleiden van stagiairs of geen geld konden vrijmaken voor een stagevergoeding.” Volgens de Keuzegids zijn de minste stageplekken te vinden in marktsegmenten als de zorg, horeca en luchtvaart.
Veel boeken die deze maand zouden verschijnen, worden uitgesteld. Uitgeverijen potten hun nieuwe publicaties massaal op nu boekwinkels door de lockdown nog zeker tot 9 februari dicht zijn, schrijft Trouw.
De meest opvallende is uitgeverij Balans. Die zette woensdag alle geplande publicaties ‘on hold’. „Wij brengen voorlopig geen nieuwe boeken uit”, zegt Claudine Janssen, hoofd publiciteit. „De zeven titels die in januari nog zouden verschijnen, hebben we doorgeschoven tot na 9 februari. Duurt de lockdown langer, dan stellen we ze nog verder uit.”
Ook Atlas Contact is aan het herprogrammeren. De uitgever schoof woensdag alle romans van de komende weken door tot na de verlengde lockdown. Daaronder ook KliFi van Adriaan van Dis. De enige titels die Atlas Contact deze maand nog uitbrengt, zijn twee poëziebundels. Ze verschijnen vlak voor de Poëzieweek, zodat ze een plekje kunnen vinden in boekwinkels in België. Die zijn nog wel open.
Singel Uitgeverijen, de koepel van uitgeverijen als Querido, Nijgh & Van Ditmar, De Arbeiderspers en Athenaeum, denkt nog over uitstel na. Querido schoof de afgelopen weken al wel diverse titels naar voren.
Op uitdrukkelijk verzoek van premier Rutte sprak de Tweede Kamer woensdagavond niet alvast een veto uit over de mogelijke komst van een avondklok. Daarvoor zit de angst voor Londense toestanden toch te diep.
Het landelijk kerkbestuur van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) heeft een nieuw advies uitgebracht om voorlopig helemaal te stoppen met zingen in kerken. Aanleiding is de persconferentie die premier Mark Rutte dinsdag gaf, waarin hij zijn zorgen uitsprak over de Britse coronamutatie. De aangescherpte regels gelden in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown.
„Dit advies geldt in ieder geval tot 9 februari”, stelt de PKN. „Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd. De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol”.
Advertentie