Binnenland

PvdA goed voor lage én hoge inkomens

Het verkiezingsprogramma van de PvdA werkt positief uit op zowel hoge als lage inkomens. Mensen met een relatief hoog inkomen gaan er bij uitvoering van het PvdA-programma zelfs meer op vooruit dan bij uitvoering van het VVD-programma. Ook bij GroenLinks stijgt de koopkracht van alle inkomensgroepen harder dan bij de liberalen.

Redactie politiek
28 March 2002 12:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Dat blijkt uit een doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van alle in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen door het Centraal Planbureau (CPB). In de verkiezingsprogramma’s van PvdA en GroenLinks gaan inkomens vanaf de ziekenfondsgrens er 1,5 procent op vooruit. Bij de VVD is dat 1,25 procent.

De lage inkomens gaan er bij de twee linkse partijen drie tot vijf keer meer op vooruit dan bij de liberalen. Sommige inkomensgroepen gaan er bij VVD en bij CDA zelfs op achteruit.

Daar staat tegenover dat het VVD-beleid de beste basis biedt voor blijvende economische groei. Mogelijk stuwen de plannen van de VVD de economische groei zelfs structureel 0,5 procentpunt per jaar op. Dit komt vooral door de forse lastenverlichting die de partij door wil voeren en door de grote besparingen die zij kan inboeken op de WAO. In de plannen van de liberalen, maar ook in die van de christen-democraten, hebben psychisch zieken in de toekomst geen recht meer op een WAO-uitkering.

Uitvoering van het VVD-programma is van alle programma’s het beste voor de werkgelegenheid, zo becijfert het CPB.

Tegelijk met de CPB-cijfers presenteerde het RIVM woensdag een ’groene’ analyse van de verkiezingsprogramma’s. Daarbij kwamen GroenLinks en D66 als de besten uit de bus. Vooral GroenLinks heeft een ambitieus milieuprogramma met forse heffingen op milieuvervuilende activiteiten. Het CPB tekent hier overigens bij aan dat uitvoering ervan tot hoge inflatie leidt en tot verslechtering van de concurrentiepositie van delen van het bedrijfsleven. Opmerkelijk is dat alle partijen erin slagen de doelen van het klimaatbeleid te halen.

Dat VVD en CDA hun programma’s niet door het RIVM hadden laten doorlichten op de milieueffecten, kwam hun woensdag te staan op hoon van de linkse partijen. Ook hebben liberalen en christen-democraten geweigerd hun plannen voor de zorgsector door het CPB te laten doorrekenen. „Blijkbaar hebben zij iets te verbergen”, aldus PvdA-leider Melkert.

Alle partijen waren er woensdag als de kippen bij om de voor hen positieve elementen uit de CPB- en RIVM-analyse te beklemtonen en voor hun tegenstanders negatieve beoordelingen uit te vergroten.

Zo zijn volgens Melkert AOW’ers bij de VVD drie keer de klos: „Ze gaan er minder op vooruit dan anderen, hun zorgpakket wordt minder en ze moeten een vast bedrag van hun inkomen aan ziektekostenpremie betalen”, foeterde hij.

VVD en CDA stelden beide vast dat samenwerking met de PvdA in een nieuwe coalitie lastig wordt zolang de sociaal-democraten hun financiële beleid niet aanpassen. Het begrotingsbeleid van de PvdA rammelt, stellen Dijkstal en Balkenende vast op grond van de analyses van het CPB. Zij vinden het met name jammer dat de PvdA er niet in slaagt de staatsschuld in 25 jaar af te lossen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer