Ziekenhuis stelt deel noodzakelijke zorg uit
Tientallen Nederlandse ziekenhuizen kunnen een deel van de zogenoemde kritisch planbare zorg nu al niet meer verlenen. Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden gegeven, zoals operaties en behandelingen wegens kanker.
Dat blijkt uit meldingen die de ziekenhuizen doen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Zorg die niet altijd meer kan worden gegeven betreft bijvoorbeeld operatieve verwijdering van darmkanker, chemokuren en nier- en stamceltransplantaties. „Als dergelijke ingrepen langer uitgesteld worden, is het mogelijk dat er permanente gezondheidsschade of verlies van levensjaren ontstaat”, zegt een NZA-woordvoerder.
Het aantal ziekenhuizen dat zich meldt met dit soort problemen is stijgende. Het was de bedoeling van het kabinet dat hooguit niet-spoedeisende planbare zorg zou worden stilgelegd wegens de stijgende druk op de ziekenhuizen. Het gaat dan om ingrepen die wel wat langer dan zes weken kunnen wachten, zoals heupoperaties.
In 25 plaatsen in Nederland komen locaties waar zorgmedewerkers van verpleeghuizen kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De eersten zijn op 8 januari aan de beurt en vanaf 18 januari worden op alle locaties mensen ingeënt, zo is dinsdag bekendgemaakt. De priklocaties zijn Amsterdam, Schiphol, Huizen, Purmerend, Alkmaar, Leiden, Den Haag, Rotterdam The Hague Airport, Dordrecht, Houten, Goes, Breda, Veghel, Eindhoven, Maastricht, Venlo, Wijchen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Lelystad, Assen, Groningen en Leeuwarden.
In 36 ziekenhuizen en verpleeghuizen worden vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet om te helpen. Vorige week was dat nog op 21 plaatsen. Ze doen ondersteunend werk, zoals bedden verschonen, eten rondbrengen en bloeddruk meten.
In een zorghotel in Apeldoorn zijn woensdag tien medisch geschoolde militairen aan de slag gegaan. Er zijn honderd medische militairen beschikbaar. Nog eens duizend personen kunnen ondersteunende taken verrichten.