Een Bijbel kopen rond middernacht
GRONINGEN - Bij boekhandel Riemer en Walinga in Groningen hebben ze wat te vieren, vinden ze. „Oneerbiedig gezegd, bouwen we een feestje rond de verschijning van de Nieuwe Bijbelvertaling”, vertelt J. Riemer, eigenaar van de zaak. In verband met de verschijning van de NBV is zijn winkel deze week drie dagen tot twaalf uur ’s nachts geopend. En de klandizie is goed.
Fier verheft zich de felverlichte Martinitoren boven de stad Groningen. De trots van iedere ”stadjer” is al van grote afstand te zien. Tijdens de bietencampagne krijgt de kerktoren concurrentie van de hevig rokende schoorsteen van de Groningse suikerfabriek. Een witte rookpluim steekt af tegen de donkere hemel en drijft langzaam over de stad. De zoete, weeïge geur die vrijkomt bij de productie van suiker dringt door tot in het centrum van de stad.Bij Riemer en Walinga maakt de bietengeur plaats voor het aroma van vers gezette koffie. De boekhandel bevindt zich in een gemoedelijk zijstraatje van de Vismarkt. Buiten bepalen, zo laat in de avond, vooral brallende studenten het straatbeeld. Binnen trekken boekenliefhebbers hun portemonnee voor de Nieuwe Bijbelvertaling. De verkoop gaat goed. Riemer schat dat hij in drie uur tijd al zo’n 250 exemplaren heeft verkocht.
Het zijn niet alleen puur commerciële motieven die ten grondslag liggen aan de actie van de Groningse ondernemer. Riemer: „Ik vind het vooral belangrijk dat het Woord van de Heere weer een plaats krijgt midden in de samenleving. We hebben vorige week kunnen lezen dat de Bijbel bij de Nederlanders een steeds geringere plaats inneemt. Deze week is er weer enorm veel aandacht voor de Bijbel in verband met de verschijning van de NBV. Door deze actie wil ik bijdragen aan de bekendheid van de Bijbel.”
Wieger-Jan (24) staat te bladeren in een van de vele versies van de NBV. Hij draagt een baseballpet, aan zijn rechteroor bungelt een gouden kruisje. Hij weet nog niet of hij een exemplaar van de NBV gaat aanschaffen. „Ik zoek er eigenlijk een met verwijsteksten, zodat je gemakkelijk tekst met tekst kunt vergelijken.” Zijn vrouw Froukje (25) staat erbij te kijken. Zelf hoeft ze geen NBV-vertaling. „Ik gebruik meestal Het Boek, dat bevalt me prima. Maar Wieger-Jan houdt wat meer van bijbelstudie en vindt daarom Het Boek minder geschikt.”
Het is eigenlijk een beetje toevallig dat ze hier nu zijn, zegt ze. Met een schuin oog naar haar man kijkend: „We maakten een wandeling. Toen Wieger-Jan zag dat de boekhandel open was, moesten we naar binnen. Hij is er niet meer weg te slaan. We zouden maar vijf minuutjes naar binnen gaan. Inmiddels zijn we er al een halfuur.”
Ds. Huttinga, studentenpredikant in Groningen, rekent juist drie exemplaren van de NBV af. „Een is er voor mezelf. De andere zijn cadeautjes voor mijn vrouw en mijn zoon.” De gereformeerd vrijgemaakte predikant is wel te spreken over de actie van de Groningse boekhandel. „Overdag heb ik weinig tijd. Dan moet ik helemaal apart de stad in voor een boek. Nu kwam ik terug van catechisatie, dus was het gemakkelijk om hier even langs te gaan.”
Er hangt een gezellige sfeer in de boekhandel, op dit ongebruikelijke tijdstip. Vlammen spelen in de open haard hun verterende spel met een paar blokken hout. Twee gemakkelijke stoelen aan weerskanten van de haard nodigen de bezoekers uit even op adem te komen. Aan een lange tafel in het midden van de winkel genieten klanten van een kopje koffie en een plak echte Groninger koek. Voor de kinderen zijn er winegums in de vorm van boekenwormen. Later op de avond wordt er ook wijn geserveerd. Het past allemaal in de filosofie van de eigenaar. „Wij willen hier een huiselijke sfeer creëren. In grote nieuwe boekwinkels mis je het persoonlijke contact met de klant. Door onze inrichting hopen we echt een thuis te zijn voor boekenliefhebbers.”
Een bijbelgedeelte in kalligrafie, Prediker 12:12-13, siert de winkel. In de xxNBG-vertaling. „En overigens mijn zoon, wees gewaarschuwd: er is geen einde aan het maken van veel boeken en veel doorvorsen is afmatting voor het lichaam. Van al het gehoorde is het slotwoord: Vrees God en onderhoud zijn geboden want dit geldt voor alle mensen.” Riemer: „Vooral het laatste willen we aan alle mensen in de winkel vertellen. Ik weet trouwens niet of ik de tekst ga veranderen in de NBV-vertaling.”
De verkoopactie vraagt veel van Riemer en zijn personeel. Zelf is de boekverkoper vooral druk met het te woord staan van de pers. Zelfs om twaalf uur, als de winkel eindelijk sluit, gunt die hem zijn nachtrust nog niet. „Om één uur bellen ze me nog op van de radio. Ik kom dan live in een uitzending. Als ik tenminste niet in slaap ben gevallen.” Zijn echtgenote meldt lachend dat zij rond die tijd in elk geval al lekker hoopt te slapen. „Dan weet je ook waar het gesnurk vandaan komt op de radio”, antwoordt Riemer gevat.