„Werkdruk hogescholen en universiteiten torenhoog”
Bijna twee derde van het personeel in het hoger onderwijs ervaart een hoge of zeer hoge werkdruk. Dat blijkt uit een analyse van de resultaten van een groot onderzoek naar de werktevredenheid van medewerkers in de publieke sector. De analyse werd uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Universiteiten.
Docenten en wetenschappers (72 procent) blijken meer last te hebben van een hoge werkdruk dan het ondersteunend personeel (52 procent). Een op de drie wetenschappers voelt zich aan het einde van een werkdag volledig uitgeput. Leidinggevenden ervaren vaker een hogere werkdruk dan medewerkers zonder managementtaken.
De onderzoekers herkenden een duidelijk patroon: hoe ouder iemand is, des te hoger de werkdruk die hij of zij ervaart. Dat geldt vooral voor de groep van 45 tot 55 jaar; zo’n 80 procent van hen heeft het zwaar.
De zorgen over een te hoge werkdruk in het hoger onderwijs zijn niet nieuw. Utrechtse studenten demonstreerden afgelopen zomer door duizend rode vierkantjes te krijten uit solidariteit met hun overwerkte docenten.
WOinActie, een beweging van universitaire studenten en medewerkers, de Algemene Onderwijsbond en vakbond FNV stapten eerder dit jaar naar de arbeidsinspectie. De drie belangenorganisaties legden ruim 700 meldingen van structureel overwerk aan de inspectie voor. Die kondigde daarop aan nog in 2020 onderzoek te gaan doen naar de werkomstandigheden aan Nederlandse universiteiten.
Maar er is ook goed nieuws. Van de respondenten uit het wetenschappelijk onderwijs is 85 procent tevreden of zeer tevreden met zijn baan. Bijna vier op de vijf medewerkers zijn tevreden over hun naaste collega’s. Zo’n 65 procent is tevreden over de organisatie.