Kabinet probeert grote koopjeswinkels dicht te houden
Het kabinet wil voorkomen dat grote winkelketens zoals de Wibra of de Action toch zomaar de deuren opengooien, terwijl de meeste winkeliers eigenlijk dicht moeten blijven tijdens de lockdown. Er wordt gewerkt aan duidelijkere en strengere regels, melden ingewijden.
Vermoedelijk mag een winkel pas open als een veel groter deel van de omzet komt uit voeding en andere essentiële producten. Die grens ligt nu op 30 procent. Woensdag zal ook de Kamer over de maatregelen worden geïnformeerd.
Action wil de honderden filialen in Nederland vanaf woensdagmiddag toch openen, en ook branchegenoot Wibra wil de deuren openen voor klanten. De koopjeswinkels willen hun ‘essentiële producten’, zoals etenswaren, schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten maar ook diervoeding gewoon verkopen. Dit terwijl het kabinet winkels voor vijf weken heeft gesloten, om drukte in de winkelstraten te voorkomen. Alleen niet-essentiële winkels mogen open blijven.
Action is verbaasd over de mogelijke streep door de geplande heropening. Het ministerie van Economische Zaken gaf de onderneming dinsdag nog toestemming voor een gedeeltelijke heropening, stelt een woordvoerster.
„We verkopen ook niet alle spullen. Bovendien verlichten we de druk op de supermarkten”, vult ze aan. Action wijst er ook op dat bij eerdere lockdowns in België en Frankrijk, waarbij een groot deel van de detailhandel dicht moest, Action-filialen ook essentieel geachte goederen mochten blijven verkopen.
Niet alle grote namen uit de Nederlandse winkelstraat zijn tegen strengere regels. Topman Michiel Witteveen van Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker en Intertoys, roept andere ketens op om de regels zo strikt mogelijk te volgen. Ook textielsuper Zeeman, die ook enige schoonmaakproducten verkoopt, vindt dat ketens zo veel mogelijk volgens de geest van de nieuwe lockdownregels moeten handelen.
„Als familiebedrijf met 450 winkels in Nederland heeft Zeeman een voorname rol in de samenleving en vinden wij het belangrijk dat we ons conformeren aan de richtlijnen die op dit moment in de maatschappij gelden”, verklaart algemeen directeur Erik-Jan Mares. „Wij hebben er derhalve voor gekozen om ons te scharen achter de bedoeling van de maatregelen om zo veel mogelijk contacten te vermijden.”