Iedere Dordtse jongere kan een held worden
De Dordtse Vrijwilligersprijs ging dit jaar naar de initiatieven Licht voor Dordt en het Netwerk Dordtse Helden. Beide projecten kregen 2000 euro. Marion van Bruggen (24) is bij deze initiatieven betrokken.
Wat is de ‘band’ tussen beide projecten?
„Ik ben de initiatiefnemer van het Netwerk Dordtse Helden, dat ruim twee jaar geleden werd opgericht. Licht voor Dordt is in coronatijd ontstaan, om licht te brengen in het leven van Dordtenaren die worden getroffen door corona. Het initiatief voor Licht voor Dordt werd genomen door HipHelpt, Present, Schuldhulpmaatje, Missie Dordt, het Platform Dordtse Kerken en Dordtse Helden.”
Kun je iets meer vertellen over Dordtse Helden?
„Het is een vrijwilligersnetwerk van jongeren. Ze komen in actie voor stadsgenoten die geen netwerk of geld tot hun beschikking hebben om bepaalde dingen te doen. Wij koppelen jongeren aan hulpbehoevenden, eenzamen, mensen die in een isolement verkeren en andere kwetsbare personen.”
Heb je voorbeelden van projecten?
„In coronatijd zijn we met ”belmaatjes” begonnen. Jongeren zoeken telefonisch contact met alleenstaanden en ouderen. Dat project loopt nog steeds. Je ziet dat er een klik ontstaat tussen de maatjes. Voor de corona-uitbraak hadden we groepsprojecten, denk aan het klaarmaken van een maaltijd of het wandelen met ouderen. Daarnaast verlenen we praktische hulp. Ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben soms moeite met het onderhoud van de tuin, het uitlaten van de hond, het verplaatsen van een kast of het doen van boodschappen. Zij komen in aanmerking voor de inzet van de jongeren van Dordtse Helden.”
Welke achtergrond hebben de vrijwilligers?
„Ik ben zelf christen. Toen ik twee jaar geleden met Dordtse Helden begon, benaderde ik vooral jongeren uit mijn eigen netwerk. Toen waren de vrijwilligers met een kerkelijke achtergrond in de meerderheid. Nu het werk zich steeds meer uitbreidt, is het ongeveer half om half. In principe zijn alle jongeren die vrijwilligerswerk willen doen, welkom.”
Wat betekent de prijs voor je?
„Ik vind het fantastisch. Er bestaat waardering voor het feit dat we meer doen dan vrijwilligerswerk alleen. Jongeren groeien hierdoor, ze werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarom is er sprake van een win-winsituatie. We zijn net begonnen met het project ”maatschappelijke diensttijd”. Daarin volgen jongeren een traject waarbij vrijwilligerswerk wordt gecombineerd met persoonlijke ontwikkeling. Dat gaan we nu uitbouwen. Het is ons ideaal dat iedere jongere in Dordrecht zich ten minste één keer als vrijwilliger heeft ingezet.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws