Binnenland

Maagzuurremmers verhogen kans op longontsteking

Het gebruik van maagzuurremmers verhoogt de kans op een longontsteking. Bij de meest populaire maagzuurremmers, de zogenoemde protonpompremmers, is die kans 1,9 keer groter dan bij mensen die deze middelen niet gebruiken. Ongeveer 25 van de duizend gebruikers van een maagzuurremmer ontwikkelen een longontsteking.

ANP
27 October 2004 17:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:48

Dit blijkt uit een analyse van gegevens van meer dan 360.000 patiënten uit 150 huisartsenpraktijken. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud en het Erasmus MC, zijn woensdag gepubliceerd in JAMA, het tijdschrift van de American Medical Association.

Bij het gebruik van maagzuurremmers neemt de bacteriegroei in de maag sterk toe. Mogelijk werken bacteriën uit de maag zich omhoog en komen ze via de slokdarm en de mond in de longen terecht, waar ze een longontsteking veroorzaken, zo stellen de onderzoekers.

Maagzuurremmers helpen tegen maagklachten zoals maagpijn, brandend maagzuur, oprispingen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Ze worden ook voorgeschreven als remedie tegen de bijwerkingen van andere geneesmiddelen.

Volgens de laatste cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen gebruiken op dit moment 820.000 Nederlanders een maagzuurremmer. Bijna 90 procent van de uitgaven aan maagzuurremmers bij de apotheek heeft betrekking op de eerder genoemde categorie van zogeheten protonpompremmers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer