Kerk & religie
‘Schone berglucht’ in Rijssense kerk De Tabernakel schakelt corona uit

De gereformeerde gemeente van Rijssen-West heeft de primeur. Een nieuw antivirussysteem vult de gehele kerkzaal met schone, veilige ‘berglucht’, waartegen ook corona het aflegt.

Jan Kas
Richard IJpma, Lammert de Wit, Jeroen Schra en William van der Schee (v.l.n.r.) van SuWoTec in de kerkzaal van De Tabernakel. beeld RD, Anton Dommerholt
Richard IJpma, Lammert de Wit, Jeroen Schra en William van der Schee (v.l.n.r.) van SuWoTec in de kerkzaal van De Tabernakel. beeld RD, Anton Dommerholt

Ruim honderd kerkgangers zijn er in deze coronatijd per kerkdienst in kerkgebouw De Tabernakel. Maar alle 1100 zitplaatsen zouden bezet kunnen zijn dankzij het SuWoTec Clean Air Technology System (CATS), dat gemeentelid William van der Schee heeft ontwikkeld. Elk corona-deeltje in de kerkzaal wordt binnen enkele seconden uitgeschakeld.

Schepping

Eigenlijk heeft hij niets anders gedaan dan de natuur nabootsen, zegt Van der Schee, productontwikkelaar en mede-eigenaar van SuWoTec. De in Enter en Stadskanaal gevestigde onderneming is gespecialiseerd in duurzame energiesystemen. „Wij gebruiken gewoon een eeuwenoude techniek uit Gods schepping. In bepaalde gebieden in de bergen zijn geen virussen, geuren, fijnstof en schimmels.”

CATS werkt met ionen, elektrisch geladen atomen of moleculen. Van der Schee: „Dat ionen virussen kunnen elimineren weten we al sinds 1982, toen Japanse artsen vaststelden dat het influenzavirus op circa 3000 meter hoogte bij voldoende zonsterkte binnen tien tot vijftien seconden werd geneutraliseerd.”

Testen toonden aan dat ionen, bij aanwezigheid van evenveel positief als negatief geladen luchtdeeltjes, in een enkele seconde het eiwit van een coronadeeltje verbreken, waardoor het zich niet meer kan vermenigvuldigen. Het coronavirus concentreert zich echter vaak waar geen luchtstroming is, bijvoorbeeld in hoeken.

„Ik zocht naar een transportmiddel voor de ionen, waarmee ze een ruimte in zijn geheel bereiken”, legt Van der Schee uit. “Nadenken en analyseren bracht me terug naar de natuur. De oplossing lag in de weerkaatsing van de zon tegen de bergwanden. Ons systeem berust op draaggolven, frequenties, die de ionen door de gehele ruimte transporteren.” Per kubieke centimeter zijn er dan 150 tot 300 positieve ionen en evenveel negatieve ionen.

Bouwcommissie

Dat Van der Schee zijn vinding testte in De Tabernakel lag voor de hand. Hij kende het ventilatiesysteem van het kerkgebouw en is lid van de bouwcommissie.

CATS wordt binnenkort ook geïnstalleerd in de kerk van de gereformeerde gemeente in Nunspeet. Vanuit verschillende kerkverbanden is belangstelling voor het systeem getoond. Er wordt ook een proef mee gedaan in sporthal De Stroekeld in Rijssen. IJpma: „Tijdens een kerkdienst beweegt er niet veel. Nu moet bewezen worden dat CATS ook goed functioneert bij actief gebruik van een ruimte, bij veel dynamische beweging. Voor onszelf staat al wel vast dat ons systeem binnensport op volle capaciteit, met publiek erbij, in coronatijd mogelijk maakt.”

De sportwereld is geïnteresseerd. Vrijdag kwamen vertegenwoordigers van sportorganisaties naar De Tabernakel voor uitleg over CATS. SuWoTec was met het systeem eind november een van de winnaars van de Innovatiecompetitie Sport & COVID-19 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar is de opdracht voor het experiment in De Stroekeld uit voortgevloeid.

Het systeem is volgens Van der Schee veilig voor mens en dier. „Er is geen sprake van straling of ozon.” Ook in scholen, verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, theaters en vliegtuigen kan CATS worden toegepast, zegt IJpma. “Het werkt tegen corona, ook tegen andere virussen zoals griep, tegen fijnstof en vogelgriep, dus ook in kippenschuren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kerk en corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer