Christenvervolging

Pakistaanse christen verheft stem tegen onrecht

Steeds meer christenen in Pakistan laten hun stem horen; ze maken zich grote zorgen over de veiligheid van hun vrouwen en dochters. „Voor velen is de maat vol.”

10 December 2020 20:23
beeld RD
beeld RD

Het zijn opnieuw schrijnende gevallen. De vijf maanden durende zoektocht naar de 12-jarige Farah Shaheen eindigde vorige week zaterdag toen agenten de tiener vonden; vastgeketend in het huis van haar ontvoerder. „De donkere vlekken op haar enkels laten zien dat ze het grootste deel van haar tijd in gevangenschap geketend was”, zei een politiebron tegen Morning Star News.

De ontdekking volgde op de moord op de 24-jarige Sonia Bibi uit Rawalpindi, vlakbij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De jonge vrouw werd volgens hulporganisatie Kerk in Nood vorige week maandag doodgeschoten door haar islamitische aanbidder omdat ze weigerde haar christelijk geloof af te zweren en met hem te trouwen.

Dochters

Verhalen van ontvoerde christelijke meisjes en hindoe-vrouwen buitelen de laatste maanden over elkaar heen. Volgens de rooms-katholieke aartsbisschop van Lahore zaait het toenemend aantal incidenten angst onder minderheidsgroepen.

Of het aantal ontvoeringen ook daadwerkelijk toeneemt, kan Dennis Peters, woordvoerder van Kerk in Nood, niet zeggen. „Jaarlijks worden naar schatting zo’n duizend meisjes gekidnapt. Veel gevallen worden echter uit angst niet gemeld.”

Dat steeds meer zaken het nieuws halen, komt omdat Pakistaanse christenen en hindoes zich meer roeren, zegt hij. „Voor velen is de maat vol. Het gaat wel om hun eigen dochters.” Binnen de minderheidsgroepen klinkt steeds luider de roep om tegen het onrecht op te staan.

Dat vertaalde zich de afgelopen maanden al in diverse demonstraties, waarbij in verschillende steden honderden christenen de straat opgingen. Peters: „Dat is echt een grote stap. In het verleden keerden radicale moslims zich tegen zulke demonstranten.”

Stemverheffing

Wat eveneens aan de aandacht bijdraagt, is dat steeds meer zaken voor de rechter komen. Nu het hooggerechtshof in de zaak van Asia Bibi positie heeft ingenomen –ze werd als christin vrijgesproken van blasfemie– durven ook andere rechters vaker een uitspraak te doen, aldus Peters.

Organisaties als Kerk in Nood helpen families bij de rechtsgang. Christenen zijn vaak laag opgeleid en stappen niet snel naar de rechter. Enerzijds uit onwetendheid, anderzijds vanwege discriminatie binnen het rechtssysteem, zegt de medewerker van de hulporganisatie.

De stemverheffing van de Pakistaanse christenen heeft inmiddels al effect gehad. De Pakistaanse premier gaf onlangs opdracht om alle incidenten stuk voor stuk te onderzoeken. „Dochters van minderheden zijn ook onze dochters”, verklaarde een speciale vertegenwoordiger voor de religieuze harmonie.

Volgens Peters is het echter nog maar de vraag of er stappen worden ondernomen, of dat de minderheden naar de mond worden gepraat. Ook leert de praktijk dat wetgeving vaak niet wordt toegepast, zegt hij. „Het is bij wet verboden om met een minderjarige te trouwen. Toch zijn er rechters die zulke huwelijken goedkeuren. Ze plaatsen de sharia boven de nationale wetgeving en stellen dat een meisje al meerderjarig is als ze ongesteld is geweest.”

In deze tweewekelijkse rubriek brengt redacteur godsdienstvrijheid Leendert de Bruin verdrukte en vervolgde christenen voor het voetlicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer