Binnenland

Cyberaanval op Europees Geneesmiddelenbureau Amsterdam

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. De instelling heeft direct een groot onderzoek ingesteld in samenwerking met onder meer de Nederlandse autoriteiten.

ANP
9 December 2020 15:21Gewijzigd op 9 December 2020 17:36

Onduidelijk is of er gegevens zijn gestolen. Het EMA zegt geen verdere details te kunnen geven in verband met het onderzoek. Het is dus niet duidelijk wie achter de aanval zitten en hoe de kraakpoging is uitgevoerd.

Het EMA heeft aangifte gedaan. Het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de politie is betrokken bij het onderzoek naar de cyberaanval, maar verdere informatie geeft de politie niet.

Het EU-agentschap is bezig te beoordelen of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt. Het verwacht uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. De verwachting is dat in januari een Europees besluit valt over het vaccin van Moderna. Verder bestudeert het EMA het kandidaat-vaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden. Wanneer de toezichthouder een positief advies geeft, is het uiteindelijk aan de Europese Commissie om een middel toe te laten.

Informatie over de werking van coronavaccins kan interessant zijn voor medicijnontwikkelaars in andere landen. Microsoft waarschuwde onlangs dat Russische en Noord-Koreaanse hackers aanvallen hebben uitgevoerd op meerdere organisaties die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een vaccin. In een aantal gevallen zouden de aanvallers daadwerkelijk zijn binnengedrongen in computersystemen, maar het is niet duidelijk wat ze vervolgens hebben buitgemaakt.

Eerder stelde Microsoft dat Chinese hackers probeerden binnen te dringen bij een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt. In juli klaagden de Verenigde Staten twee Chinese hackers aan voor het stelen van gegevens van het onderzoek naar een coronavaccin.

Het verbaast minister Ferd Grapperhaus (Justitie) niet dat er een aanval is geweest, omdat „alles in het kader van corona” nu mogelijk doelwit is. Mochten de hackers eisen stellen, zoals het betalen van losgeld, dan moet het EMA „de kiezen op elkaar houden”. Anders komt het op een „eindeloze, maar ook doodlopende weg” terecht. De minister wil er niet op vooruitlopen welke landen mogelijk achter de aanval zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer