Buitenland

Brussel pleit voor lange vakantie en avondklok

Alle EU-landen zouden er goed aan doen een avondklok in te voeren, vindt de Europese Commissie. Ook moeten ze nadenken over een langere kerstvakantie.

Redactie buitenland
3 December 2020 11:02
Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen (l.) met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, in oktober. beeld AFP, Olivier Hoslet
Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen (l.) met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, in oktober. beeld AFP, Olivier Hoslet

Dat moet voorkomen dat de feestdagen een nieuwe coronagolf in gang zetten. Het versoepelen van de coronamaatregelen raadde het dagelijks bestuur van de EU woensdag ernstig af.

De najaarsgolf zwakt wat af, constateert de commissie in een reeks aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat de lidstaten één lijn trekken in de strijd tegen de coronapandemie, maar het virus is nog bepaald niet uitgewoed. Daarom „is het moeilijk om het versoepelen van beheersingsmaatregelen te rechtvaardigen.” De Europeanen staan voor een paar „zware maanden” en „heel andere feestdagen dan anders”, waarschuwt zij.

Om te voorkomen dat Kerst en oud en nieuw het virus weer een slinger geven, kunnen mensen elkaar ook tijdens de feestdagen beter zo weinig mogelijk opzoeken. Wil een EU-land bijvoorbeeld toch meer gasten toelaten bij het kerstdiner, dan moeten zij voor- en nadien minstens een week in quarantaine. En voer dan ‘bubbels’ in, zodat mensen steeds met dezelfde personen in aanraking komen en het virus niet breder kunnen verspreiden, adviseert het dagelijks bestuur van de EU. Verder zouden EU-landen een avondklok moeten invoeren, als ze dat nog niet hebben gedaan.

Coronamoeheid

Alles staat of valt met de medewerking van burgers, erkent de commissie. Ze heeft alle begrip voor coronamoeheid, maar noemt die wel heel gevaarlijk. Daarom moeten lidstaten heel gerichte en plaatselijke maatregelen nemen, om zo min mogelijk mensen onnodig te treffen. En de regels beter uitleggen, door bijvoorbeeld duidelijker te maken wat er misgaat als een knellende maatregel niet wordt nageleefd. Verder zouden ze in meer psychologische hulp moeten voorzien.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit er intussen voor om gasten thuis ook mondkapjes te laten dragen als het niet mogelijk is voldoende afstand te houden. Ook als onzeker is of ruimtes voldoende zijn geventileerd, wordt mond- en neusbedekking aanbevolen.

De nieuwe richtlijn werd woensdag gepubliceerd in Genève. De WHO had voorheen mondkapjes alleen aanbevolen in ruimtes met veel mensen, en geen richtlijnen gegeven voor binnenshuis. De organisatie adviseert ook een breder gebruik van mondkapjes in de gezondheidszorg. Ook administratieve medewerkers en ander personeel zonder medische functie moeten volgens de WHO altijd een mondmasker dragen in een zorginstelling.

Schijnveiligheid

In de beginfase van de coronapandemie was de WHO sceptisch over het nut van mondkapjes, ook toen ze in Europese landen in navolging van landen in Azië al volop werden gebruikt. De WHO herhaalde woensdag de boodschap dat mondkapjes een vals gevoel van veiligheid kunnen geven en mensen kan doen vergeten de basale (afstand)regels in acht te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer