Economie

Consumentenbond stapt naar de rechter om Google-zaak

De Consumentenbond stapt naar de rechter omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog altijd geen besluit heeft genomen over een klacht van de bond tegen Google uit 2018. Volgens de AP is het uitgebreide onderzoek van de Ierse toezichthouder naar Google bepalend en zijn zij als Nederlandse autoriteit niet bevoegd. Toch wil de Consumentenbond dat er in Nederland ook actie wordt ondernomen tegen Google.

ANP
30 November 2020 11:00Gewijzigd op 30 November 2020 23:02

In 2018 hebben meerdere Europese consumentenorganisaties klachten ingediend over Google, dat de Europese privacywetgeving zou overtreden. Google zou gegevens van telefoons verzamelen die veel meer over gebruikers onthullen dan alleen hun locatie zou doen, zoals hun politieke of seksuele voorkeur. Die valt bijvoorbeeld af te leiden uit informatie over de bars, winkels of gebedshuizen die gebruikers bezoeken. Naar aanleiding van de klachten is de Ierse toezichthouder een onderzoek gestart, omdat het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd.

De Consumentenbond wacht nu al twee jaar op een besluit van AP, maar die verwijst naar de Ieren. „De Ierse toezichthouder doet een breder onderzoek naar het gebruik van locatiegegevens door Google, dus zij zullen tot een besluit komen”, laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie weten.

Maar volgens directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar is er veel onduidelijkheid over dit Ierse onderzoek: „Het is volstrekt onduidelijk wat de reikwijdte is, hoe lang dat gaat duren en hoe het zich verhoudt tot de klachten die wij en de andere consumentenorganisaties hebben ingediend.” Daarom vindt Molenaar het excuus van de Nederlandse toezichthouder voor zijn afwachtende houding onterecht.

Molenaar noemt het stuitend dat de Consumentenbond van de AP „zelfs op eenvoudige vragen over het proces geen antwoord krijgt”. Intussen kan „Google zijn gang blijven gaan”.

De AP zegt dat zij regelmatig overleg heeft met de Consumentenbond over deze zaak. „Daarin vertellen wij uitgebreid over het proces. En natuurlijk spreken wij ook de Ierse toezichthouder DPC over deze zaak.” Maar de Ierse toezichthouder kan daarbij niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek, omdat dat het onderzoek kan schaden, aldus de woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer