„Geef scholen in de stad meer middelen”
Dat scholen in grote steden met een intensieve jeugdproblematiek dezelfde middelen krijgen als een willekeurige school op de Veluwe, is niet eerlijk.
Dat stelde bestuursmanager W. Littooij van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving (CVO) maandagmiddag bij de opening van de nieuwe bovenschoolse onderwijsopvangvoorziening Rotterdam (OOVR) aan de Berberisweg.
„Het past in onze samenleving niet meer om een paar organisaties te laten opdraaien voor de aanpak van de jeugdproblematiek, terwijl andere zich exclusief richten op de meer probleemloze groepen jeugd”, aldus Littooij. „Als schoolbesturen probleemjongeren opvangen, moeten ze daar ook meer faciliteiten voor krijgen. Want als scholen in de grote steden de opvangvoorzieningen uit eigen middelen betalen, ontstaat er een verschil met scholen buiten de grote steden.”
De OOVR is bestemd voor maximaal 28 leerlingen waar andere scholen voor voortgezet onderwijs in Rotterdam geen raad meer mee weten vanwege lastig gedrag. De leerlingen kunnen er drie tot zes maanden tijdelijk hun onderwijs vervolgen. Daarnaast krijgen zij een programma dat hen helpt hun problemen te verkleinen of op te lossen.
Het onderwijs sluit aan bij het programma van de eigen school, om te voorkomen dat de leerling een extra leerachterstand oploopt. De eigen school blijft ook verantwoordelijk voor het onderwijsproces van de leerling in de OOVR. De opvangvoorziening aan de Berberisweg mag dan ook geen aparte school voor probleemleerlingen heten, omdat de leerlingen er slechts tijdelijk verblijven. Na de periode in de opvangvoorziening gaan zij terug naar hun vorige school.