CU en SGP zetten vraagtekens bij zangverbod amateurkoren
ChristenUnie en de SGP hebben vragen gesteld over het zangverbod voor amateurkoren. Sinds 19 november mogen koren niet meer repeteren en optreden.
ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber heeft dinsdagmiddag schriftelijke vragen gesteld aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zo meldt een woordvoerder. Daarin vraagt ze onder meer naar de wetenschappelijke onderbouwing van het zangverbod. Ook informeert ze naar de reden van het onderscheid tussen professionele koren en amateurkoren. Verder vraagt de partij naar de communicatie over dit besluit richting de koren en de dirigenten en wil de partij weten „welke financiële compensaties professionele dirigenten kunnen aanvragen nu zij hun beroep niet of nauwelijks kunnen uitvoeren omdat zij veelal amateurkoren begeleiden.”
SGP-kamerlid Chris Stoffer haalde in het debat over de regelingen rond de coronawet dinsdagavond eveneens het amateurzangverbod aan. Hij wilde van de regering weten waar de maatregel op gebaseerd is, zeker nu koren het in de besmettingscijfers van het RIVM steeds goed doen. „Er zijn 8500 koren die coronaproof repeteren, op 5 daarvan is corona geconstateerd”, aldus Stoffer. Dat het kabinet ter onderbouwing blijft verwijzen naar het aanzienlijke aantal koorleden dat besmet raakte, noemde Stoffer onterecht. „Dat was tijdens de eerste golf, toen koorleden onderling nog geen anderhalve meter afstand hielden.”
Hij hekelde het punt dat de verzwarende maatregelen voor de culturele sector twee weken duren maar dat niet geldt voor de maatregelen rond koorzang. „Wij hebben het idee dat dit gewoon uit de lucht komt vallen.”
Minister De Jonge gaf in zijn reactie aan dat er wat hem betreft nog te veel voorbeelden uit binnen- en buitenland zijn waarop het fout ging op koren. Volgens hem gebeurde dat ook na de eerste golf: in Heerde sloeg het coronavirus op 18 september nog toe onder koorleden en in Leiden op 1 oktober. „In een grote groep zingen, hoe heerlijk ook, moeten we echt even niet doen”, aldus de minister. Op een vervolgvraag van Stoffer zegde hij wel toe met vertegenwoordigers van de koorsector in gesprek te willen gaan.
In een rondzendmail onder koren werd afgelopen weekend opgeroepen Kamerleden met cultuur in hun portefeuille te benaderen. Daarop gaf de ChristenUnie aan schriftelijke vragen te stellen aan de minister. Overigens is Chris Stoffer niet degene vanuit de SGP met cultuur in zijn portefeuille; hij nam deel aan het debat als vast commissielid voor de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.