Uitstel dreigt voor debat over VUT-plan
Het voor volgende week maandag geplande Tweede-Kamerdebat over de VUT- en prepensioenplannen van het kabinet wordt waarschijnlijk uitgesteld.
Minister De Geus van Sociale Zaken en staatssecretaris Wijn van Financiën heben de Kamer maandag geschreven dat ze de schriftelijke vragen die over het wetsontwerp zijn gesteld, niet op tijd beantwoord krijgen. De PvdA vindt daarom dat het debat volgende week niet kan doorgaan, aldus Kamerlid Depla. Hij zal daar dinsdag in een procedurevergadering op aandringen.
Depla noemt het „klungelig” dat het kabinet de beantwoording van de schriftelijke vragen niet op tijd afkrijgt. Hij spreekt van „een zorgelijke ontwikkeling. Ze hadden deze vragen toch allemaal kunnen zien aankomen.” De Kamer heeft bijna vijfhonderd vragen over de wetsvoorstel gesteld. Die hebben vooral betrekking op de techniek en de effecten ervan.
Het kabinet gaat er overigens van uit dat uitstel van het Kamerdebat niet tot vertraging hoeft te leiden. De stemming over het wetsvoorstel heeft pas op 18 november plaats en die datum zou nog makkelijk gehaald kunnen worden. Het kabinet is er niet op uit het referendum dat de vakbeweging en de oppositie over het VUT–plan willen organiseren, tegen te houden, aldus kringen rond het kabinet. Dat referendum kan alleen doorgaan, als de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel voor 1 januari hebben behandeld.
De meest betrokken ministers hebben er maandag met elkaar over gesproken hoe het kabinet weer met de sociale partners in gesprek kan komen. Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie, die de afgelopen twee weken als ’verkenner’ van het kabinet heeft geopereerd, heeft zijn conclusies nog eens toegelicht. Wat het kabinet nu gaat doen, is nog onduidelijk. Ingewijden verwachten binnen enkele dagen een stap van het kabinet richting sociale partners.
Bij het overleg tussen de partijen speelt voorzitter H. Wijffels van de Sociaal–Economische Raad (SER) een belangrijke rol op de achtergrond, zeggen diverse bronnen. Wijffels is geen officiële bemiddelaar, maar „wordt wel voortdurend gebeld door alle partijen. Als SER–voorzitter is het ook zijn taak te proberen de partijen bijeen te krijgen”, aldus een betrokkene.
Het conflict tussen kabinet en sociale partners spitst zich overigens niet langer alleen toe op VUT en prepensioen. De vakbeweging eist ook tegemoetkomingen bij de WAO. Vooral de FNV wil dat het kabinet zijn WAO–plan vervangt door het minder vergaande voorstel van de SER.