Ruim 15 miljoen euro opgehaald bij actie Giro555 voor Beiroet
Nederlanders gaven meer dan 15 miljoen euro voor hulp aan Beiroet na de explosie in de stad van afgelopen zomer. De Nationale Actie voor Beiroet liep tot 31 oktober. Op Giro555 kwam in totaal 15.198.181 euro binnen.
Begin augustus explodeerde een grote hoeveelheid ammoniumnitraat in de haven van de Libanese hoofdstad. Dat zorgde voor een enorme ravage. Organisaties boden direct na de ramp onder meer medische hulp en voedselhulp, hulp bij puinruimen en ondersteuning bij het bieden van tijdelijk onderdak.
Snel daarna werd ook een begin gemaakt met het herstel van huizen en winkels, het bieden van psychologische hulp aan onder meer kinderen en het financieel ondersteunen van gezinnen om de economie weer op gang te krijgen. Ook nu gaat de hulpverlening door.
De omstandigheden voor het bieden van hulp zijn complex in de stad, aldus actievoorzitter Garance Reus-Deelder. „Al voor de explosie was het leven voor veel inwoners van Beiroet zwaar. Libanon kampte al met een economische crisis, stijgende werkloosheid, opvang van vluchtelingen uit de regio en sociale onrust.” Daarnaast raakt de coronacrisis de bevolking hard en bemoeilijkt de crisis de hulpverlening. „Het aantal besmettingen stijgt, scholen zijn gesloten waardoor kinderen de hele dag thuiszitten. Sommige hulpverleners kunnen door lokale lockdowns niet naar hun werk of raken zelf besmet.”
Een woordvoerder van Giro555 noemt het bedrag van 15 miljoen euro „heel veel”. „De inzamelactie begon in de zomer, wat doorgaans een minder gunstige periode is voor dit soort acties. Mensen zijn meer van huis of in het buitenland en met hun hoofd bij vakantie. De nationale actiedag was bovendien vanwege corona online.” Hoeveel een actie opbrengt hangt volgens haar van allerlei factoren af. Zo leverde de actie voor de tsunami in Azië in 2004 het recordbedrag van ruim 208 miljoen euro op. „Dat was tijdens de kerstdagen, dan is de geefbereidheid altijd erg hoog.” In 2017 bracht de actie voor de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië 35 miljoen euro op. „Een hongersnood is in tegenstelling tot een ‘plotselinge’ ramp zoals een aardbeving een ramp die zich al een tijd voltrekt. Dan is de aanloop naar de actie langer en heb je meer tijd om de ramp onder de aandacht te krijgen.”
Achter Giro555 zitten elf samenwerkende hulporganisaties, waaronder Plan International, UNICEF, het Nederlandse Rode Kruis, Terre des Homes, Oxfam Novib en Cordaid.