Onbegrip over actie D66 tegen filters op internet
De christelijke fracties in de Tweede Kamer reageren vol onbegrip op een actie van D66-kamerlid Van der Laan. Zij kondigde vrijdag aan minister Van der Hoeven van Onderwijs kritisch te gaan bevragen over het feit dat christelijke scholen hun computers beveiligen tegen informatie over homoseksualiteit. ChristenUnie-leider Rouvoet: „Ik word doodmoe van dit fanatisme.”
Aanleiding voor de actie van Van der Laan is dat zij erachter is gekomen dat internetaanbieder Zeelandnet aan reformatorische en andere scholen het spamfilter Kliksafe levert. Dat leidt ertoe dat leerlingen van die scholen sites van bijvoorbeeld de homobladen Expreszo en de Gaykrant of de site van jongerenomroep BNN niet kunnen bekijken.
Dat scholen hun leerlingen beschermen tegen pornosites kan D66 begrijpen, maar dat ze de jongeren verhinderen „zakelijke informatie te vinden over homoseksualiteit of veilig vrijen”, stoort haar. Ze wil dat minister Van der Hoeven dit punt meeneemt in de maatregelen die zij heeft toegezegd om discriminatie van homojongeren in het middelbaar onderwijs tegen te gaan.
ChristenUnie-voorman Rouvoet wordt „doodmoe van dit gedram. Het komt op mij over als een soort obsessie. Het is toch te gek voor woorden om scholen en leerlingen informatie op te willen dringen die mevrouw Van der Laan blijkbaar essentieel acht voor de opvoeding. Alsof die scholen, en de ouders, daar zelf niets over te zeggen zouden hebben.”
Ook SGP-leider Van der Vlies kan er niet over uit. „Scholen hebben daar niet alleen alle recht toe, ze hebben wat mij betreft ook de plicht hun leerlingen te beschermen tegen rommel.” Hij noemt de actie van Van der Laan kortzichtig. „Ze legt hiermee haar eigen informatieachterstand bloot. De Kamer heeft hier destijds met toenmalig onderwijsminister Hermans over gesproken. De overheid wilde alle scholen een internetverbinding geven. Wij hebben toen bepleit dat scholen die een gefilterde versie wilden, daar in financiële zin niet de dupe van mochten worden. Dat is toen allemaal keurig geregeld.”
De opvatting dat een filter op scholen per definitie betekent dat de school geen voorlichting geeft over seksualiteit raakt kant noch wal. Dat zegt woordvoerster Grada Huis van de Besturenraad PCO. Ze reageert hiermee op de aankondiging van D66 het gebruik van filters door reformatorische scholen aan te kaarten bij onderwijsminister Van der Hoeven. „Ik zie een duidelijke parallel met het debat van vorige week, nadat bekend werd dat een aantal scholen had geweigerd het blad Expreszo te verspreiden”, zegt Huis. „Daarin plaatsen sommigen ook meteen een isgelijkteken tussen het niet verspreiden en het niet voorlichten.”
Ook christelijke scholen lichten wel degelijk voor, stelt Huis. „Waar het nu om gaat, is dat ze dat doen op hun eigen manier; niet op de manier waarop D66 vindt dat het moet. Maar dat is democratie, zou ik zeggen.”
Manager Bert Jan Peters van Kliksafe bevestigt dat het internetfilter informatie die „onze achterban” onverantwoord acht, blokkeert. „Maar dat wil geenszins zeggen dat op onze site helemaal geen informatie over seksualiteit en homofilie in het bijzonder is te vinden”, benadrukt hij.