Annan steunt klonen van mensen voor wetenschap
VN-secretaris-generaal Kofi Annan steunt het klonen van mensen als dat gebeurt voor wetenschappelijke doeleinden. Annan zei dit donderdag in New York bij het begin van de beraadslagingen van de juridische commissie van de Verenigde Naties over de tekst van een wereldwijd verdrag over een verbod op het klonen van mensen.
Alle 191 VN-leden hebben zich uitgesproken tegen het klonen van mensen met het doel nieuwe mensen te creëren. Sommige landen willen echter de mogelijkheid houden om menselijk weefsel te klonen voor wetenschappelijke doeleinden in de hoop therapieën te ontwikkelen voor tot nu toe ongeneeslijke ziekten. De VS en Costa Rica hebben een voorstel ingediend voor een totaal kloonverbod wat menselijk weefsel betreft. Dat voorstel wordt gesteund door meer dan vijftig voornamelijk rooms-katholieke landen.
België heeft een tegenvoorstel ingediend dat onder meer wordt gesteund door Groot-Brittannië, Denemarken, Japan en Zuid-Korea. Volgens dit voorstel kan elk land zelf beslissen of het zogeheten therapeutisch klonen al of niet wordt toegestaan. Reproductief klonen, ofwel klonen om nieuwe mensen te creëren, blijft ook volgens dit Belgische voorstel verboden. Annans openingstoespraak was donderdag duidelijk bedoeld als steun voor dit Belgische voorstel, dat weinig genade kan vinden in Amerikaanse ogen.
Het Amerikaans-Costaricaanse voorstel noemt elke vorm van het klonen van mensen „onethisch, moreel af te wijzen en in strijd met de vereiste eerbied voor het menselijk leven.” De regering-Bush is niet bereid op dit gebied compromissen te sluiten.
De kwestie is in de vorm van stamcelonderzoek een onderwerp in de huidige Amerikaanse verkiezingsstrijd. Hierbij pleiten de Republikeinen voor vergaande beperkingen voor embryonaal stamcelonderzoek, terwijl de Democraten ruimere criteria voorstaan voor de financiering hiervan.
Republikeinse gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië nam eerder deze week een onafhankelijk standpunt in door te pleiten voor meer financiële overheidssteun voor stamcelonderzoek. De kiezers van Californië beslissen op 2 november tijdens de algemene verkiezingen over een voorstel om in hun staat de komende tien jaar 3 miljard dollar voor stamcelonderzoek uit te trekken. Verschillende Amerikaanse biotechnologische bedrijven pleiten voor verruiming van de criteria voor financiering, omdat men vreest dat Amerika op dit terrein anders in wetenschappelijk opzicht achterop raakt bij het buitenland.