OM pakt meer geld af van criminelen
Het Openbaar Ministerie heeft in 2019 voor 261 miljoen euro aan spullen en kapitaal in beslag genomen van criminelen. Dat is bijna 90 miljoen euro meer dan in 2018. Het gaat onder meer om grote geldbedragen, auto’s, huizen, boten en designerartikelen.
Een deel van het geld dat vorig jaar in beslag werd genomen is afkomstig van de internationale telecomprovider Telia. Daar werd in 2017 een schikking mee getroffen. Daar is vorig jaar weer een deel van betaald, aldus het OM.
In 2019 was er meer aandacht voor het afpakken van dure merkartikelen. Deze spullen werden in het verleden vaak verbrand, maar via een veiling kunnen deze artikelen toch nog geld opleveren.
„We zijn er nog niet, maar met de nu ingeslagen koers zijn we op weg,” zegt landelijk afpakofficier Janneke de Smet-Dierckx. Toch laat het OM het sturen op alleen het incassoresultaat los in de nieuwe koers. Onderdeel van de nieuwe koers is dat er komende jaren gewerkt gaat worden met een ‘afpakmonitor’, waarin meer bedragen worden opgenomen, zoals de handelswaarde van de drugs die uit de markt zijn gehaald.
„De incasso blijft, maar niet meer alleen. Doordat we de afgelopen jaren de doelstellingen voor het afpakken op het halen van incasso hebben gesteld, hebben we vooral geïnvesteerd op openstaande vorderingen. Veel van het geld is vaak al uitgegeven door criminelen. Dus we halen wel wat binnen, maar niet genoeg”, aldus De Smet-Dierckx. „We moeten dus sturen op meer dan de snelle incasso alleen. Afpakken is geen ‘quick fix’. We moeten investeren in de lange adem.”
In de nieuwe koers die we varen beginnen we bij wetgeving en eindigen we bij executie, zegt de afpakofficier: „En alles wat daartussen zit. We moeten oprollen, afpakken én voorkomen. De bedoeling is dat crimineel geld niet meer kan worden geherinvesteerd in criminaliteit en dat criminelen daar niet meer ongestoord van kunnen genieten.”