Binnenland

Onderzoek: Mazelen nog gevaarlijker dan gedacht

Het mazelenvirus tast het geheugen van het immuunsysteem aan. Daardoor zijn patiënten mogelijk nog jaren na infectie vatbaarder voor andere ziektes.

Hierop wijzen de resultaten van twee onderzoeken, die vrijdag werden gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Science Immunology.

Redactie wetenschap
1 November 2019 06:56Gewijzigd op 17 November 2020 06:47
Vaccinatie tegen de infectieziekten difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rode hond. beeld ANP
Vaccinatie tegen de infectieziekten difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rode hond. beeld ANP

In beide studies werd gebruik gemaakt van bloedmonsters van 77 niet-gevaccineerde kinderen voor en na een mazeleninfectie. De kinderen komen van drie reformatorische basisscholen in Opheusden en Ochten.

Mazeleninfectie leidt tot een drastische vermindering van het aantal geheugencellen, zo blijkt uit de publicatie in Science Immunology, waaraan onderzoekers van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en het Wellcome Sanger Instute in Cambridge meewerkten. Het lichaam maakt geheugencellen –een type witte bloedcellen– aan na een infectie en gebruikt die later om dezelfde ziekteverwekker te lijf te gaan.

Antistoffen

Samen met de afname in geheugencellen daalt het aantal antistoffen met 11 tot 73 procent twee maanden na een mazeleninfectie, vult een publicatie in Science aan. Aan deze studie werkten onderzoekers van onder meer het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Amerikaanse Howard Hughes Medical Institute in Boston.

Beide effecten komen erop neer dat het mazelenvirus het geheugen van het immuunsysteem aantast, waardoor kinderen kwetsbaar zouden worden tegen ziektes waar ze voorheen nog immuun voor waren.

Sommige kinderen laten vijf jaar na een mazeleninfectie nog tekenen van een verzwakte weerstand zien. Bij gevaccineerde kinderen is dat niet het geval.

„We hebben sterk bewijs gevonden dat het mazelenvirus het immuunsysteem vernietigt”, stelt onderzoeker Stephen Elledge van het Howard Hughes instituut. Voor Elledge is de praktische implicatie van het onderzoek helder: „Vaccineer je kind.”

Volgens prof. Colin Russell van het Amsterdam UMC zorgt het mazelenvirus voor een „reset” van het immuunsysteem in de richting van dat van een baby. Bij sommige kinderen is dit effect even sterk als bij krachtige immuunonderdrukkende medicatie, stelt hij. Volgens hem laten de resultaten zien dat vaccinatie tegen mazelen niet alleen beschermt tegen mazelen, maar ook tegen andere infectieziektes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer