Sproeikop maakt van oude pot een douche-wc
Wc-papier heeft oude papieren. Maar de generatie die bij een grote boodschap haar toevlucht nam tot krantenpapier verdwijnt langzamerhand. Het is ook de vraag of de wc-papiergeneratie nog lang zal bestaan.
De belangstelling voor alternatieve methoden neemt toe. Vooral het douchetoilet gooit hoge ogen. Een spoelbeurt met water belooft namelijk meer comfort en hygiëne en zou ook nog eens duurzamer zijn dan wc-papier. Nadeel: toiletpotten met een ingebouwde billendouche kosten zomaar enkele duizenden euro’s.
Verbouwing
Wie een verbouwing van het toilet nog even wil uitstellen of niet duizenden euro’s aan een dure douche-wc wil uitgeven, kan altijd kiezen voor SlimGlow. De vondst biedt dezelfde hygiënische ervaring voor maar 70 euro. Bovendien kan het systeem gemakkelijk op bestaande wc-potten worden aangesloten. Zo wordt de luxe toiletervaring toegankelijk voor het gepeupel dat zich nog dagelijks met papier moet behelpen.
SlimGlow werd ontwikkeld door het Amerikaanse BioBidet, specialist in toiletbrillen met spoelfunctie. De installatie bestaat uit een sproeikop en een knop waarmee die sproeikop kan worden bediend. Aansluiten is een fluitje van een cent: een slangetje naar de waterleiding van de spoelbak is voldoende om te zorgen dat de douchefunctie werkt.
Levensstijl
De makers van de SlimGlow benadrukken de schonere en gezondere levensstijl die de toiletdouche moet opleveren. Maar hoe dat precies gebeurt, laten de uitvinders in het midden.
Toch komt de bewering over schoner en gezonder niet uit de lucht vallen. Een waterstraal levert minder irritatie op dan ‘schuurpapier’ en veroorzaakt dus minder klachten. Minder wc-papier levert bovendien milieubesparingen op en leidt tot minder rioolproblemen. De SlimGlow biedt dus wel degelijk een oplossing, ook al onderkennen consumenten de bestaande problemen niet altijd.
De SlimGlow is vooral bedoeld om het comfort van gebruikers te vergroten. Om hen ’s nachts de weg naar het toilet te wijzen, bevat de bedieningsknop een kalmerend nachtlampje. Dat voorkomt dat nachtelijke toiletbezoekers half dromend naast de pot belanden.
Koude douche
Het ingenieuze en betaalbare systeem kent ook wat nadelen. Doordat de arm met bedieningsknop naast de wc-bril wordt aangebracht, neemt het systeem extra ruimte in. Gebruik op een krap bemeten toilet is dus niet mogelijk. De SlimGlow is bovendien niet geschikt voor inbouwtoiletten. Daar is de spoelbak immers deskundig weggewerkt, waardoor de waterleiding niet kan worden aangesloten.
Ten slotte wordt het water uit de twee sproeikoppen niet verwarmd. Alle comfortfuncties ten spijt krijgen wc-gebruikers dus alsnog een koude douche.