Windmolens warmen aarde ook op
De omschakeling naar duurzame energie levert soms onaangename verrassingen op. Zo is de milieubelasting van windmolens over de hele levensduur fors kleiner dan die van kolencentrales. Maar ook windmolens blijken een aandeel te leveren aan de opwarming van de aarde.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Joule.
Het zit zo. Megawindparken wekken veel elektriciteit op, maar ze beïnvloeden ook de luchtstroming in de atmosfeer. Er condenseert meer waterdamp in de lucht. Waterdamp is een sterk broeikasgas. Daardoor houdt de atmosfeer meer zonnewarmte vast.
Temperatuurstijging
Sowieso blijkt uit het onderzoek dat de Verenigde Staten vijf tot twintig keer meer land kwijtraken aan windparken dan eerder is berekend. Als deze megaparken zijn gerealiseerd, stijgt de temperatuur in de VS gemiddeld met 0,24 graden Celsius. De grootste temperatuurstijging (met 1,5 graden) heeft ’s nachts plaats. Volgens auteur Lee Miller doen deze effecten zich op wereldschaal voor.
Poolstreken
Op het vasteland zorgen windparken voor een beetje opwarming, maar de poolstreken varen er wel bij. „Uit onderzoek blijkt dat windenergie de poolkappen juist afkoelt”, zegt onderzoeker David Keith.