Kerk & religie

Kroonbede 2018: Bidden om de komst van het Koninkrijk

„De Bergrede laat zien dat zegen meer is dan geluk. Voor de mens is geluk iets van beneden. Maar zegen komt van boven.” Dat zei Jurjen ten Brinke, voorganger van de missionaire gemeente Hoop voor Noord in Amsterdam, dinsdag tijdens de jaarlijkse Kroonbede in de Lutherse Kerk in Den Haag.

Van onze correspondent
12 September 2018 08:43Gewijzigd op 17 November 2020 04:37
In de Lutherse Kerk in Den Haag werd dinsdag de jaarlijke Kroonbede gehouden. Spreker was onder anderen minister Carola Schouten van Landbouw. beeld Dick Teske
In de Lutherse Kerk in Den Haag werd dinsdag de jaarlijke Kroonbede gehouden. Spreker was onder anderen minister Carola Schouten van Landbouw. beeld Dick Teske

De Kroonbede is een initiatief van verschillende Haagse kerken en wordt traditiegetrouw gehouden in de week voorafgaand aan Prinsjesdag. Deze keer was het thema: ”Bidden voor het Koninkrijk”.

„Het echte Koninkrijk komt straks”, zei Ten Brinke. „Dat geeft ons hoop en houvast en is de toekomst voor allen die de Heere vrezen.”

Anderzijds, zo stelde hij, breekt het Koninkrijk nu al baan. „Daar zit spanning in. Jezus zegt in Zijn preek op de berg, de Bergrede in Mattheüs 5, dat we nu al iets van de toekomst van het Koninkrijk kunnen laten zien. Dat kunnen we tonen in nederigheid, zachtmoedigheid, genade, zuiverheid en in het stichten van vrede.”

Er bestaan treurenden, vervolgden en mensen die hongeren naar gerechtigheid. „Als het Koninkrijk definitief aanbreekt, zullen treurenden getroost worden, zal de honger naar gerechtigheid gestild zijn en zal vervolging ophouden te bestaan. Alles zal dan volmaakt zijn.”

De Amsterdamse voorganger riep ertoe op te bidden voor politici die voor vrede opkomen, gerechtigheid najagen en zo Gods Koninkrijk zichtbaar maken.

„Bidden doen we niet alleen in deze Kroonbede vanavond”, zei ds. M. Groen, christelijk gereformeerd predikant in Den Haag, in zijn welkomstwoord. „Ook in onze kerkdiensten bidden we voor regering en politici. Je zou dat het koninkrijk met een kleine k kunnen noemen. We zijn allemaal burger van dat koninkrijk. Maar zijn we dat ook van het Koninkrijk van God?”

Gebedsgroepje

„Wat moet ik vertellen over mijn gebedsleven?” Met die vraag begon minister Carola Schouten haar toespraak. Het Kroonbedecomité had haar gevraagd een persoonlijk gekleurde bijdrage te leveren. „Als je zo druk bent met de boeren, afwegingen moet maken en stormen over je heengaan, dan denk je niet als eerste aan bidden”, zei ze. „Tot ik erachter kwam dat er op het departement ook gebeden wordt. Toen ik bij het gebedsgroepje binnenstapte, zeiden ze: „Schuif aan en bid met ons mee.” Ik vond dat een verademing. Een gebed hoeft dus niet altijd uit jezelf te komen. Wat een zegen wanneer anderen zeggen: bid met ons mee.”

Het thema van de Kroonbede is haar op het lijf geschreven. „We zijn toch op weg naar het Koninkrijk? Daarom mogen we bidden dat het spoedig komt. Bid met ons mee.”

Vluchtelingen

Ds. A. Vastenhoud, missionair predikant van de hervormde Bethlehemkerk in Den Haag, bad voor de overheid. Mathilde van de Ridder, voorganger van de City Life Church, sprak het zogenoemde Jabesgebed voor de samenleving uit. „Zegen ons en onze samenleving. Bewaar die tegen het kwaad.”

Gerrit Brink, kerkelijk werker in de Schilderswijk vanuit de Havenkerk, bad voor de wereld, waarin hij dankte voor de vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen en voor de gevestigde migranten die hier een plaats hebben gevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer