Plantvorm aangepast voor oogstrobot
Stamcellen zijn reuzehandig. Uit dierlijke exemplaren kweken wetenschappers complete organen. Met stamcellen van planten is het mogelijk de vorm van het gewas zo aan te passen dat het eenvoudiger kan worden gekweekt en geoogst, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.
Paprika’s groeien bijvoorbeeld op precies dezelfde hoogte aan de plant, zodat een oogstrobot ze gemakkelijk kan plukken. Met dezelfde techniek kunnen planten worden gestimuleerd om dieper te wortelen waar de grond droog is. De opbrengst van de landbouw zou daardoor omhoog kunnen gaan.
Zandraket
„Stamcellen produceren nieuw plantenweefsel en gaan hun hele leven door met het maken van nieuwe bladeren, bloemen en wortels”, legt Ben Scheres uit op de website van engineering.be. De Wageningse hoogleraar ontwikkelingsbiologie doet hiervoor onderzoek aan de zandraket (Arabidopsis).
Tekentafel
„De plant programmeert de stamcellen exact op plekken waar bijvoorbeeld wortelpuntjes en pas gevormde zijwortels zich bevinden. Deze kennis helpt ons om de architectuur van de plant aan te passen”, verwacht Scheres. „In de toekomst kunnen we aan de tekentafel wellicht zeggen: zo kunnen we meer en dikkere wortels maken of zo kunnen we alle bladeren op een rij zetten.”