Midden-Oosten worstelt met christelijke wortels
De christelijke presentie op het Arabisch schiereiland blijft in het Midden-Oosten een ongemakkelijk onderwerp. Veel historische objecten die de christelijke traditie van de regio bewijzen, zijn in het geweld van de afgelopen jaren verloren gegaan.
Er bestaat een stroming in de islamitische traditie die gelooft dat Mohammed heeft gezegd dat er „op het Arabisch schiereiland geen plaats is voor twee godsdiensten.” Lange tijd leek het christendom ook uit deze regio verdwenen. Momenteel leven er zo’n 6 miljoen christenen in de Arabische Golfstaten. De koptische christenen in Egypte buiten beschouwing gelaten, wonen er nu meer christenen op het Arabisch schiereiland dan in de rest van het Midden-Oosten.
Hoe verhoudt zich de christelijke aanwezigheid met de opvatting dat er geen plaats is voor twee godsdiensten in de Arabische wereld? De islamitische prediker Yusuf al-Qaradawi stelde dat deze traditie verkeerd begrepen is. Volgens hem zou er alleen in de islamitische stad Mekka geen plaats zijn voor andere godsdiensten.
Onlangs werd er in Saudi-Arabië een ontdekking gedaan die de visie van Qaradawi versterkt. Het blad The Economist meldde deze maand dat er in het oosten van het land ruïnes waren gevonden van een klooster uit de zevende eeuw. De Saudische autoriteiten zouden hier al jaren van op de hoogte zijn geweest, maar maakten het nooit openbaar. Mensen zouden immers kunnen concluderen dat de bouw van kloosters en kerken op het Arabische schiereiland vroeger wél getolereerd werd.
De oorlog in buurland Jemen leidde ook tot aandacht voor de christelijke geschiedenis. De aanhoudende bombardementen dreigen belangrijke historische plaatsen met een Bijbelse achtergrond voorgoed van de kaart te vegen. Daniel Varisco van de Oostenrijkse Academy of Sciences stelt dat er „nergens op het Arabisch schiereiland zo veel archeologische plekken zijn als in Jemen.” Met name van belang zijn de duizenden inscripties die melding maken van een joods en christelijk verleden. Er is de afgelopen jaren veel commotie geweest over de wijze waarop IS in Syrië en Irak historische monumenten verwoestte. Ook in Jemen echter dreigen plaatsen van groot archeologisch belang te verdwijnen.
Archeologen maken zich momenteel grote zorgen over een locatie die vlak bij de Jemenitische stad Marib ligt. Hier zou ooit de koningin van Scheba hebben gewoond. Veel inscripties uit deze historisch belangrijke periode die nog door wetenschappers moesten worden bestudeerd, zijn de afgelopen jaren door het geweld verloren gegaan. Er zijn critici die stellen dat dit geen toeval is, omdat het Arabisch schiereiland liever niet met zijn joods-christelijke wortels rekent.