Amerikaanse media moeten hun huiswerk wat beter doen
Amerikaanse media hielden de ontmoeting tussen Rutte en Trump maandag scherp in de gaten. Ze hadden alleen hun huiswerk niet zo goed gedaan. Met alle –soms vermakelijke–uitglijders van dien.
Mark Rutte heeft inmiddels een vrij indrukwekkende staat van dienst. Hij stond ooit op de loonlijst van Unilever en leidde een aantal jaren de jongerenorganisatie van de VVD. Ook de positie van staatssecretaris in de kabinetten-Balkenende I en II en het lidmaatschap van de Tweede Kamer prijken op zijn cv. Sinds 2010 mag hij zich bovendien premier van Nederland noemen.
Toch is er een aantal posten dat nog op zijn conduitestaat ontbreekt. Die werden hem echter in de verslaggeving van zijn bezoek aan Trump door Amerikaanse media wél toegedicht.
Zo wist de gezaghebbende krant The New York Times te melden dat Rutte de premier van Denemarken is. The Washington Post –ook niet een van de minste dagbladen in de Verenigde Staten– zag de gast in het Witte Huis aan voor een van de kandidaten van het Amerikaanse federale hooggerechtshof. Veel meer eer kan je in Amerika nauwelijks te beurt vallen.
Meer in het algemeen vroegen Amerikaanse commentatoren zich af wie toch die goedlachse lange man was die Trump flankeerde in het Oval Office en later op de afsluitende persconferentie.
Gelukkig traden vrijwel direct de corrigerende mechanismen van de sociale media in werking. Vooral vanuit Nederland, want we konden het natuurlijk niet over onze kant laten gaan dat onze premier als minister-president van Denemarken werd weggezet. Vanuit alle uithoeken van het land klonk er verontwaardiging over het krenken van onze nationale trots.
En daar kon zelfs The New York Times niet omheen. De krant haastte zich dan ook op dezelfde dag nog een correctie op te nemen. „Een eerder fotobijschrift bij dit artikel vermeldde ten onrechte dat Mark Rutte de premier van Denemarken is”, aldus het Amerikaanse dagblad. „Het gaat om Nederland, niet Denemarken.”
Ook The Washington Post kwam snel met een correctie. Nee, Trump had geen sollicitatiegesprek met een toekomstige Amerikaanse opperrechter, moest de krant toegeven.
Hoewel je van gerenommeerde Amerikaanse media mag verwachten dat ze zich goed voorbereiden op buitenlandse bezoeken aan het Witte Huis, past het in het algemene plaatje dat Amerikanen zich maar matig interesseren voor wat er buiten hun eigen land gebeurt. Laat staan dat zij enigszins op de hoogte zijn van de geografische indeling van overzeese continenten.
Wat dat betreft is de campagneslogan van Donald Trump, ”America First”, geen vreemde taal voor de meeste inwoners van de Verenigde Staten. Natuurlijk trekt Trump dat devies ook door in zijn buitenlands beleid, maar prioriteit voor eigen land zijn Amerikanen sinds jaar en dag gewend.
Daar is ook het politieke systeem op ingericht. Met directe verkiezingen voor alle mogelijke openbare ambten, variërend van de plaatselijke sheriff tot de ambtenaar die de financiën van de gemeente beheert.
Toch zijn er wel degelijk buitenlandse aangelegenheden waarop Amerikaanse media aanslaan. Zoals die goedlachse man uit Nederland die het bestak om Trump te interrumperen en hem openlijk tegen te spreken. Dan maakt het niet uit of je premier van Denemarken of Nederland bent.