Binnenland

Huisarts ook in krimpregio 24/7 beschikbaar

Wie dringend een huisarts nodig heeft, kan vanaf nu via een app op elk moment van de dag met een dokter in contact komen.

19 June 2018 18:25Gewijzigd op 17 November 2020 04:11
beeld SOS Artsen
beeld SOS Artsen

In krimpregio’s zoals Zuid-Limburg en Drenthe is een groot gebrek aan huisartsen. De artsen die er zijn, hebben het vaak zo druk met hun patiënten dat ze slecht bereikbaar zijn. Om in te springen op dit tekort, bedacht Arnold Verhoeven de onlinedienst SOS Artsen. De dienst werd dinsdag gepresenteerd.

„Het idee is ontstaan doordat onder anderen voormalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid een oplossing wilde voor de krimpregio’s. Daar zijn minder dokters beschikbaar, terwijl de zorgvraag juist toeneemt vanwege de vergrijzing.”

Koorts

Met de toepassing kunnen patiënten op elk moment van de dag via hun telefoon of tablet op consult. „Het is bijvoorbeeld handig voor ouders die met een baby zitten die 40 graden koorts heeft”, zegt Verhoeven. „Daar mag je niet mee naar de huisartsenpost, want jonge kinderen hebben wel vaker hoge koorts. Maar ga dat maar eens uitleggen aan een paniekerige ouder. Dan is het fijn als ze advies kunnen krijgen van een huisarts, dat geeft rust.”

Volgens Verhoeven hoeven artsen niet altijd fysiek aanwezig te zijn bij een patiëntgesprek. „Zo’n 70 procent van de mensen die naar een huisarts komen, voeren alleen een gesprek en gaan weg met een recept. Ze hebben geen extra onderzoek nodig. Zo’n gesprek kan ook prima plaatsvinden via de camera van je telefoon of laptop.”

Dokters kunnen zich aanmelden bij de app. Hun identiteit en bevoegdheid worden bij inschrijving gecontroleerd. „Het zijn vooral waarnemende artsen die geen eigen praktijk hebben. Ze draaien achterwachtdiensten en moeten sowieso veel wachten. In de tijd die ze overhebben, kunnen ze via de app aan het werk.”

De dienst is ook geschikt voor parttime werkende artsen. „Dokters die in een star systeem zitten van drie dagen werken op de huisartsenpost, kunnen nu thuis ook nog wat uurtjes werken. Op deze manier worden hun capaciteiten beter gebruikt.”

Werkdruk

Neemt de werkdruk van huisartsen op deze manier niet toe? Beeldbellen verlicht de druk op de huisartsenposten juist, zegt Verhoeven. „Mensen bellen minder snel naar een post of naar de spoedeisende hulp. Bovendien scheelt het patiëntbezoeken.”

Een consult overdag kost 25 euro, in de nacht en het weekend geldt een tarief van 35 euro. Mensen kunnen voor het gesprek digitaal betalen. Er is inmiddels een contract gesloten met een zorgverzekeraar. Verhoeven voert nog gesprekken met andere verzekeraars.

Inmiddels hebben zich tientallen huisartsen aangemeld voor de app. „Maar de partij die alles voor ons regelt, wervingsbureau BKV, kan putten uit een pool van 1400 artsen.”

Beschikbaarheid

Hoewel iedereen in Nederland de app kan downloaden, benadrukt Verhoeven dat de dienst specifiek is bedoeld voor krimpregio’s. „Maar het kan gebeuren dat patiënten de kans lopen alsnog te moeten wachten als er even niemand beschikbaar is. Dat kunnen we niet voorkomen. We streven ernaar om iedereen zo snel mogelijk te helpen.”

Hij wil in de toekomst de app verder ontwikkelen zodat er nog meer functies bijkomen. „Misschien is het straks wel mogelijk om via een beeldverbinding bepaalde zaken te meten bij een patiënt. De ontwikkelingen gaan snel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer