Binnenland

Groen van Prinstererschool Kampen druk met een „draak van een wet”

Zonder toestemming van ouders een foto van een kind op de website van een basisschool plaatsen. Vanaf vrijdag is het strafbaar volgens de nieuwe privacywet. En er zijn meer regels waar basisscholen rekening mee moeten houden. Hoe gaat de Groen van Prinstererschool in Kampen hiermee om?

Aline de Bruin en Johannes Visscher
24 May 2018 16:57Gewijzigd op 17 November 2020 04:01
beeld Freddy SchinkeDe leerlingen van groep 8 van de Groen van Prinstererschool in Kampen vertrekken donderdag naar hun schoolkamp. l
beeld Freddy SchinkeDe leerlingen van groep 8 van de Groen van Prinstererschool in Kampen vertrekken donderdag naar hun schoolkamp. l

Ouders met kinderen op de reformatorische Groen van Prinstererschool kregen deze week een formulier met vragen in de bus. Vanaf nu moeten ze toestemming geven voor bijvoorbeeld het opnemen van gegevens in een klassenlijst of het plaatsen van foto’s op de website van de school. De vragen hebben alles te maken met de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Achter de schermen is de school al een tijdje bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe privacywet. „Twee jaar geleden zijn we er voor het eerst mee geconfronteerd”, zegt directeur Henrie Dokter van de basisschool. „Gelukkig zijn we goed voorbereid. De Vereniging Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) heeft een aantal informatiebijkomsten georganiseerd.”

Voor de school betekent de invoering van de nieuwe wet vooral veel extra werk. „Eerst gingen we ervan uit: als een ouder niet expliciet zegt dat zijn kind niet op de foto mag, dan plaatsen we ze gewoon online. Nu moeten we van iedereen officieel toestemming krijgen. Dat levert behoorlijk wat papierwerk op.”

Maar de wet gaat verder dan het plaatsen van foto’s. Zo mogen ook gegevens van oud-leerlingen en oud-medewerkers niet meer zomaar bewaard worden zonder toestemming.

Administratie

Dokter snapt het principe achter de wet, maar hij is nog niet helemaal overtuigd van het nut ervan. „Als school waren we al voorzichtig met de gegevens van leerlingen. De invoering levert ons vooral veel extra administratie op en voor ouders betekent het weer een extra formulier. Ik vind het eerlijk gezegd een draak van een wet. Maar als school houden we ons uiteraard gewoon netjes aan de regels.”

Moeder Van den Noort kreeg als ouder het formulier in de bus. Ze heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van foto’s. „Ik vind het geen probleem als er af en toe eens een plaatje van een excursie online staat.” Schiet zo’n wet dan niet door? „Nee, je hoort regelmatig dat er van bepaalde dingen misbruik wordt gemaakt, ik vind het fijn dat de school hier zo goed op let.”

Verjaardag

Juf Geerjanneke Stolk van de Groen van Prinstererschool merkt dat op privacygebied de teugels worden aangetrokken. ,Voorheen kon ik in ons computersysteem gegevens van leerlingen van alle groepen inzien. Nu gaat dat niet meer zo makkelijk. In principe kan ik alleen nog informatie over mijn eigen groep bekijken.”

Voor het samenstellen van een maandelijkse nieuwsbrief voor ouders liep Stolk ook aan tegen de striktere privacyregels. ,Als een leerling een broertje of zusje krijgt, vermelden we dat in zo’n brief. Voorheen kon ik de namen van de scholier zelf opzoeken in het systeem, nu moet ik nogal eens een collega vragen of toegang aanvragen om in het hele computersysteem te kunnen kijken.”

Ondanks de hobbels ziet Stolk, die lesgeeft in groep één, best voordelen aan de strengere privacywetgeving. ,Het is niet goed als bijvoorbeeld foto’s en filmpjes van onze leerlingen zomaar overal op sociale media te zien zijn. Dat de overheid ons door de nieuwe regels meer alert maakt op dit terrein, vind ik positief.“

Op de reformatorische basisschool in Kampen is het ouders al langere tijd niet toegestaan om bijvoorbeeld verjaardagsactiviteiten van hun kinderen in de klas te filmen. ,We willen niet dat zo’n filmpje, waarop allerlei leerlingen te zien zijn, op internet belandt. Ook al omdat het om kwetsbare kinderen kan gaan. Daar komt bij dat het voor leerkrachten storend kan zijn dat ouders in de klas aan het filmen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer