Meghan: van actrice naar hertogin

19 May 2018 11:40Gewijzigd op 17 November 2020 03:59
Meghan Markle. beeld AFP
Meghan Markle. beeld AFP

Meghan Markle begint aan haar grootste en laatste rol als echtgenote van de Britse prins Harry. Naast actrice was de aanstaande bruid ook ondernemer en zette zij zich in voor vrouwenrechten.

Meghan Markle werd op 4 augustus 1981 geboren in Los Angeles. Vanaf haar vijfde heeft ze les gehad op privéscholen. Ze studeerde Internationale Betrekkingen en Podiumkunsten aan de Northwestern University.

De acteercarrière van Meghan begon in General Hospital, een tv-serie waaraan haar Amerikaanse vader met Nederlands-Ierse roots als tv-regisseur heeft meegewerkt. Meghans Afro-Amerikaanse moeder werkte als yoga-docente. Meghans ouders scheidden toen ze zes jaar oud was.

In 2011 leerde het grote publiek haar kennen in de serie Suits. Een paar jaar later, in 2014, begon zij met haar nieuw verworven bekendheid haar eigen lifestyleblog The Tig. Voor haar blog heeft ze eens patisserie chef Claire Ptak van de Londense bakkerij Violet Cakes geïnterviewd, die nu haar bruidstaart heeft gemaakt. In 2017 stopte Meghan met haar blog. Om met de prins Harry te kunnen trouwen, heeft ze haar acteercarrière en ondernemerschap moeten opgeven.

Voor Meghan Markle is het niet haar eerste huwelijk. In 2011 trouwde ze met producer Trevor Engelson. Dat huwelijk hield twee jaar stand.

Als lid van de Britse koninklijke familie kan ze zich nog wel blijven inzetten voor goede doelen. Ze is ambassadrice bij de Verenigde Naties voor gelijke rechten voor vrouwen. Tijdens een VN-evenement in Peking in 2015 vertelde de aanstaande bruid over hoe ze zich als kind uitsprak voor de rechten van vrouwen. Op school zag de elfjarige Meghan een reclame van afwasmiddel met de boodschap „alle vrouwen in Amerika vechten tegen vieze potten en pannen” waarop twee jongens uit haar klas zeiden „dat is precies waar vrouwen horen, in de keuken”.

Ze herinnert zich boos en gekwetst te zijn en thuis aan haar vader over te hebben verteld. Die zou haar hebben aangespoord om brieven te schrijven. En dat deed ze. Onder meer naar toenmalige first lady Hillary Clinton en de fabrikant van het afwasmiddel. Een maand later veranderde de fabrikant de slogan van „alle vrouwen in Amerika” naar „alle mensen in Amerika”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer