OM onderzoekt 7 bedrijven vanwege Krimbrug
Het openbaar ministerie doet onderzoek naar zeven Nederlandse bedrijven die betrokken zouden zijn bij de bouw van de brug tussen Rusland en de Krim. Een van de bedrijven is Dieseko in Sliedrecht, fabrikant van trilblokken en hydraulische funderingssystemen.
Een woordvoerder van Dieseko heeft dat vrijdag tegenover het Reformatorisch Dagblad bevestigd. Eerder liet Dieseko al weten dat het via een Finse distributeur materieel heeft geleverd aan een Russische aannemer. Nadat die in september 2016 op de sanctielijst van de Verenigde Staten werd geplaatst, heeft Dieseko geen betrokkenheid meer met de aannemer gehad, aldus de woordvoerder.
Het OM verdenkt zowel de zeven bedrijven als de leidinggevenden daarvan van het schenden van Europese sancties. De bedrijven leverden (onderdelen van) machines en installatie en onderhoud daarvan, aldus het OM vrijdag in een persverklaring. Dat is verboden op grond van de sancties tegen Rusland, die zijn ingesteld nadat dit land in 2014 de Krim annexeerde. Het schiereiland in de Zwarte Zee maakte tot dan toe deel uitvan Oekraïne.
Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de periode november 2015 tot en met najaar 2017. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van publicaties afgelopen najaar in de Gelderlander. Die krant ontdekte dat het Dodewaardse Dematec Equipment en Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek begin 2016 samen een heihamer hebben geleverd die voor de bouw van de brug is gebruikt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Douane onder leiding van het Functioneel Parket. Om welke bedrijven het gaat, maakt het OM niet bekend.
De bouw van de brug is een inbreuk op de territoriale integriteit van Oekraïne, vindt het hof van justitie van de Europese Unie. De brug, die binnenkort al opengaat, heeft een lengte van 19 kilometer.