Slachtoffers Enschede eisen geld
Slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede wachten al vier jaar tevergeefs op een uitkering van de aansprakelijkheidsverzekering van SE Fireworks. Verzekeringsmaatschappij Allianz had vier jaar geleden toegezegd een miljoen euro uit te keren aan rampslachtoffers. Doordat de twee directeuren niet willen tekenen, is hier echter nog geen cent van uitgekeerd.
Dat zegt mr. D. Kalma, die 250 gedupeerden van de ramp vertegenwoordigt.
Volgens Kalma zijn beide directeuren bang om hun handtekening onder het uitkeringsverzoek te zetten, omdat ze daardoor schuld aan de ramp erkennen. De 250 gedupeerden hebben immers een bodemprocedure aangespannen om onder anderen de directeuren Bakker en Pater verantwoordelijk te stellen voor de vuurwerkramp in mei 2000 in Enschede.
Raadsman J. Plasman van directeur R. Bakker ontkent de aantijgingen van Kalma met klem. „Als de verzekeringsmaatschappij morgen Bakker een contract voorlegt, wordt het dezelfde dag nog ondertekend. Bakker heeft altijd gezegd onvoorwaardelijk te tekenen voor uitkering van de aansprakelijkheidsverzekering aan de gedupeerden van de ramp.”
De verzekeringsmaatschappij wil een onafhankelijke stichting in het leven roepen die het verzekeringsgeld beheert en uitkeert aan de slachtoffers. Volgens Plasman is de voormalig directeur van Fireworks benaderd om voorzitter te worden van die stichting. „Hij heeft oprichtingsaktes gekregen met het verzoek te tekenen. Bakker wil helemaal niet in zo’n stichting plaatsnemen. Hij wil die verantwoordelijkheid niet nemen.”
Volgens Kalma is het „absolute onzin” dat Bakker en Pater in een dergelijke stichting plaatsnemen en een dergelijk verzoek hebben gehad van Allianz. „Er zijn vijf personen benaderd die geen belangen hebben bij de ramp. Om tot uitkering over te gaan hebben we wel een handtekening nodig van de polishouders, de beide directeuren.”
Als de directeuren niet tekenen, hoopt Kalma dat de rechtbank in Den Haag in de bodemprocedure uitspraak doet in deze kwestie. De raadsman had afgelopen woensdag uitspraak van de rechter verwacht over de verantwoordelijkheid van de gemeente Enschede, het Rijk en SE Fireworks voor de ramp, maar de rechter heeft de zaak aangehouden tot voorjaar 2005.