Kerk & religie

Verdeeldheid in RKK over plan uitruil bisschoppen China

In de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) is onenigheid ontstaan over diplomatieke pogingen om tot een overeenkomst met China te komen over de zeggenschap in de kerk in dat land. De voormalige aartsbisschop van Hongkong keerde zich maandag tegen zo’n deal. Dat leverde hem dinsdag een tik op de vingers op vanuit het Vaticaan.

Redactie kerk
31 January 2018 11:32Gewijzigd op 17 November 2020 03:17

De Rooms-Katholieke Kerk werkt sinds anderhalf jaar aan een oplossing voor het conflict tussen de kerkleiding en de Chinese overheid rond de erkenning van bisschoppen.

Sinds de communisten in 1949 de macht grepen in China kent het land een erkende en een ondergrondse Katholieke Kerk. Beide tellen 5 à 6 miljoen leden. Peking benoemde in de achterliggende jaren zeven bisschoppen die niet door het Vaticaan worden erkend. Een van hen is door Rome geëxcommuniceerd. Andersom zijn er 30 à 35 ondergrondse rooms-katholieke bisschoppen.

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk wordt verschillend gereageerd op de plannen van de paus. Sommigen vinden dat Franciscus weinig keus heeft; anderen wijzen de voorgestelde deal met China resoluut af. Onder hen is kardinaal Joseph Zen, voormalig aartsbisschop van Hongkong. Deze bracht maandag een verklaring uit waarin hij afstand neemt van de voorgestelde uitruil van bisschoppen. Eerder deze maand reisde hij naar Rome om de paus persoonlijk een brief te overhandigen van een ondergrondse bisschop die weigert af te treden. Volgens Zen doet het Vaticaan de Katholieke Kerk in China in de uitverkoop.

De kardinaal is pessimistisch over de situatie van de kerk in China. „De communistische regering werkt aan nieuwe wetgeving om de godsdienstvrijheid te beperken. Ze is bezig met het opleggen van regels die tot nu toe alleen op papier stonden.”

In een zeldzame publieke verklaring nam woordvoerder Greg Burke van het Vaticaan dinsdag afstand van de uitlatingen van kardinaal Zen. De paus is doorlopend in contact met medewerkers die hem „trouw en gedetailleerd” informeren over de situatie van de kerk in China, zo klonk het gedecideerd.

Het Vaticaan is bereid om zeven door China aangestelde bisschoppen van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging –de door de Chinese overheid gecontroleerde kerk– te aanvaarden, in ruil voor de erkenning van twintig Romegetrouwe bisschoppen. Doel van paus Franciscus is om het religieuze leven van rooms-katholieken in China te reguleren en de banden aan te halen. De Chinese overheid is nog niet akkoord gegaan met de uitruil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer