Jongeren Zeewolde verbijsterd door dodelijk ongeval
Jongeren in Zeewolde zijn „helemaal kapot, verbijsterd en verpletterd” door het ongeval waardoor vijf dorpsgenoten omkwamen. Vijftig tot zestig jongeren zijn zondagavond opgevangen in jongerencentrum Get Down in het plaatselijke kerkcentrum. Daar was ook professionele hulp aanwezig van GGD en Slachtofferhulp.
De vijf Zeewoldenaren, vier jongens en een meisje in de leeftijd tussen 18 en 22 jaar, kwamen zondagmorgen om het leven bij een ongeval in Almelo. Toen het nieuws bekend werd in Zeewolde, stroomden de jongeren massaal naar het Kerkplein, midden in het dorp. Kerkcentrum Open Haven heeft toen de deuren geopend voor de eerste opvang, aldus vrijwilligster Martine Kruider.
Een groep van ruim veertig vrienden en bekenden is in de middag meteen in de auto gestapt om naar Almelo te gaan en daar op de plek van het ongeluk bloemen te leggen. Intussen zochten andere leeftijdsgenoten steun bij elkaar in het jongerencentrum. Hier werden ook kaarsjes gebrand voor de vijf slachtoffers. De groep jongeren die naar Twente was gereisd, keerde er later op de avond terug.
„Nu wéér vijf mensen, hoe kan dat?”, vraagt een jongen zich af. Hij doelt op het scooterongeval in Zeewolde dat twee weken geleden het leven van drie jongens eiste. „Iedereen is verpletterd en helemaal kapot”, vat Kruider de sfeer in het jeugdhonk samen.
Op de bekende hangplekken en in café De Papegaai, de enige kroeg in het Flevolandse dorp, zoeken jongeren elkaar op. „Het nieuws sloeg echt in als een bom”, vertellen ze. Elk van de jongens of meisjes kent wel iemand van het groepje verongelukten. Een klein dorp met veel jeugd die elkaar vaak in de kroeg ontmoet, typeren ze Zeewolde.
Onder de vijf slachtoffers waren een broer en zus. De jeugd leeft met hun ouders mee, want die zijn in één klap hun beide kinderen kwijt. Volgens een meisje bij de hangplek zou een van de omgekomen jongeren juist vandaag zijn verjaardag vieren. „Ouder dan 22 jaar zal hij niet worden”, treurt ze.
De vijf Zeewoldenaren waren op de weg terug van een avond stappen. Volgens de één gingen ze naar een discotheek net over de grens in Duitsland, maar anderen spreken van horeca in Almelo of een van de boerendisco’s in Twente. „Hier is maar één kroeg. Veel jongeren gaan vaak op stap buiten de provincie”, zeggen ze.
Waarnemend burgemeester H. Lodders van Zeewolde spreekt van een buitengewoon afschuwelijke gebeurtenis. „Het heeft een geweldige impact op onze gemeenschap”, meldde ze. Lodders keerde zondagavond terug op Schiphol na een buitenlandse reis en verklaarde meteen door te zullen reizen naar het jongerencentrum in Zeewolde.
Lodders wil eerst de officiële identificatie afwachten en in contact treden met de familie van de slachtoffers, voordat ze uitspraken doet over een eventuele herdenkingsbijeenkomst of stille tocht in Zeewolde. De gemeente denkt daar de komende dagen meer over bekend te kunnen maken.