Binnenland

Strijd voor behoud kerkpaden in Ouddorp

Hans Klijn van de organisatie Natuur-lijk Ouddorp is recent een onlinepetitie gestart voor het behoud van de kerkpaden. „Wij zetten ons in voor behoud van onze identiteit en cultuurhistorische waarden.”

Jaap Ruizeveld
16 December 2017 14:20Gewijzigd op 17 November 2020 03:02
Het kerkpad over de Kleistee bij de Zuid-Hollandse kustplaats Ouddorp. beeld Eilandennieuws
Het kerkpad over de Kleistee bij de Zuid-Hollandse kustplaats Ouddorp. beeld Eilandennieuws

Rond Ouddorp liepen vroeger zo’n twintig kerkpaden. „Nu zijn er nog vijf direct te traceren”, vertelt Klijn. Kerkgangers liepen vroeger massaal over de paden als ze op weg waren naar de zondagse samenkomsten. Deze zaterdagmorgen houden Klijn en zijn sympathisanten een wandeltocht over de overgebleven kerkpaden bij het Zuid-Hollandse dorp.

Vrijdagmiddag hadden bijna zeventig sympathisanten de petitie ondertekend. Het is de bedoeling die in een van de eerste vergaderingen van de nieuwe gemeenteraad, die in maart volgend jaar wordt gekozen, aan te bieden.

Natuur-lijk Ouddorp bood eerder dit jaar al haar rapport Kerkpaden Ouddorp aan het college en aan de raad aan. Daarin geeft de organisatie een overzicht over de contacten die zij heeft gehad met betrokkenen.

Klijn en medestrijder Heleen Coomans verdiepten zich flink in de materie. Zij liepen de bestemmingsplannen na, bestudeerden de cultuurhistorische waardenkaart en keken ook naar andere belangwekkende informatie, zoals van het Kadaster. „Dat is allemaal van betekenis. Als je bijvoorbeeld weet dat er op de grond bij de Goudsmiene een parkeervoorziening komt en er tussen Spaanseweg en Achterweg een kerkpad ligt, dan moet je die ontwikkeling in de gaten houden.”

Parels uit het verleden

Waarom zet Klijn zich zo in voor kerkpaden? „De parels uit het verleden zijn wijsheden voor de toekomst. Die mogen niet verloren gaan. Het baart ons, en velen met ons, zorgen dat onderdelen van het prachtige landschap op de Kop van het eiland, hier toegespitst op voormalige kerkpaden, dreigen te verdwijnen.”

Klijn en de zijnen streven naar het behoud en herstel van de paden. „Wij willen in goed overleg met plaatselijke landbouwers en aanwonenden komen tot afspraken over herstel en toekomstige gebruiksmogelijkheden van zoveel mogelijk kerkpaden”, zegt hij. Daarbij wil hij de paden inpassen in de recreatieve voorzieningen, en dat afstemmen met de overheden.

Klijn en Coomans hoorde bij het ministerie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dat kerkpaden inderdaad tot een cultuurhistorische categorie behoren. „Maar wettelijk beschermd zijn volgens de Erfgoedwet ze niet.”

Kroonjuweel

Klijn hoopt met zijn petitie te bereiken dat de gemeente Goeree-Overflakkee gebruik maakt van haar bevoegdheid om de nog bestaande kerkpaden als cultureel erfgoed te beschermen en open te stellen voor burgers en recreanten. „Het gaat om een kroonjuweel”, stelt de Ouddorper.

Klijn wil de kerkpaden een functie te geven als natuurpaden, op voorwaarde dat ze onverhard blijven en geen fietspad worden. „Het moet een stiltegebied blijven, waarin je al wandelend van de natuur geniet.”

Zijn verwachting over het aantal deelnemers aan de wandeltocht op zaterdagmorgen? „Ik zie het wel”, zegt hij optimistisch. Tot begin maart kunnen sympathisanten de petitie ondertekenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer