Kruiningen eeuwen ouder dan gedacht
De vondst van een bijzondere oude speld doet vermoeden dat het Zeeuwse dorp Kruiningen veel ouder is dan altijd werd gedacht. De geschiedenis van het dorp begon mogelijk al in de 9e eeuw. Tot nu werd aangenomen dat het dorp sinds de 13e eeuw bestaat.
Vrijwilliger Marc Haulez vond vorige week bij opgravingen aan het Oude Plein in Kruiningen met een metaaldetector in een ophooglaag een middeleeuwse schijffibula (mantelspeld).
De speld is versierd met een Maltezer kruis. Ondanks dat het voorwerp maar een kleine 2 centimeter in doorsnede is, bevat het volgens de archeologen veel informatie.
De speld dateert uit de periode van de 9e tot de 11e eeuw, meldde de gemeente Reimerswaal vorige week.
Honderden jaren eerder
Aangezien de oudste historische vermelding van Kruiningen uit het begin van de 13e eeuw dateert, kan uit de vondst worden opgemaakt dat de geschiedenis van het dorp mogelijk honderden jaren eerder begon.
Sporen van menselijke bewoning uit de 9e tot en met de 11e eeuw zijn er niet aangetroffen, maar het ligt volgens de betrokken archeologen, van het bedrijf Artefact, voor de hand dat die op of rond de onderzoekslocatie aanwezig moeten zijn.
De archeologen legden die bewoningssporen in Kruiningen uit de afgelopen eeuwen met hulp van vrijwilligers vast.
De eerste onderzoeksresultaten lijken erop te wijzen dat er binnen het onderzochte gebied in de middeleeuwen een straatje was met aan weerszijden huizen.
Brouwerij
Wat nu nog rest van die huizen, is de onderste rij bakstenen. Omdat de baksteen zeer zacht is en er nog zo weinig van de huizen over is, moesten de archeologen er zeer voorzichtig te werk gaan.
Ze ontdekten restanten van een brouwerij uit 1683 en van laatmiddeleeuwse huizen, uit de 15e en de 16e eeuw.