Binnenland

Topambtenaren verdienen te veel

Topambtenaren van diverse ministeries krijgen te hoge salarissen en tegemoetkomingen. Van structurele misstanden lijkt geen sprake te zijn. Waar mogelijk vordert het Rijk geld terug.

Redactie politiek
15 October 2004 22:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:46

Dat staat in een tussenrapport van een onderzoek dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft ingesteld. Remkes is politiek verantwoordelijk voor het ambtenarenbeleid. Aanleiding voor het onderzoek waren misstanden in de beloning bij het ministerie van Onderwijs. Vorige maand werd bekend dat zo’n zestig topambtenaren daar 1,4 miljoen euro te veel aan salaris en premies kregen.

Volgens vice-premier Zalm zijn er bij het rijksbrede onderzoek drie soorten fouten ontdekt. Allereerst zijn er administratieve misstanden aangetroffen. Zo is er voor elke dienstreis formeel toestemming nodig. In veel gevallen is die er niet. In de tweede plaats blijken er bij tal van benoemingen geen Koninklijke Besluiten te zijn. Die zijn kwijtgeraakt of nooit opgesteld.

De derde categorie betreft de salarissen. Diverse keren zijn grote aantallen opgespaarde vrije dagen tegen de regels in afgekocht. Bovendien zitten diverse ambtenaren in te hoge salarisschalen. Anderen ontvangen, ondanks nieuwe functies, tegemoetkomingen die bij een vorige baan hoorden.

Welke bedragen met het gesjoemel gemoeid zijn, kon vice-premier Zalm vrijdag niet zeggen. Het tussenrapport geeft daar geen antwoord op. Volgens minister Remkes gaat het verhoudingsgewijs om geringe bedragen. Op zijn eigen departement zijn er voor ruim 20.000 euro onjuiste betalingen gedaan aan bonussen, reiskosten en representatiekosten. Het ging om zes gevallen.

De ten onrechte uitbetaalde beloningen zal het kabinet terugvorderen. „We kijken wat juridisch mogelijk en wat billijk is”, aldus Zalm. Het kabinet laat zich bijstaan door de landsadvocaat.

De ministerraad heeft vrijdag op basis van de tussenrapportage twee besluiten genomen. Elke minister zal op zijn of haar departement alle noodzakelijke maatregelen treffen om onregelmatigheden in de toekomst te voorkomen. Minister Remkes zal daarbij helpen door de regels voor beloning en vergoeding te verduidelijken en rijksbreed gelijk te trekken.

Daarnaast heeft het kabinet de onderzoeksresultaten voorgelegd aan de Algemene Rekenkamer. Die moet de bevindingen toetsen aan een onderzoek van de Rekenkamer zelf. Op basis daarvan zal het kabinet bekijken of de genomen maatregelen voldoende zijn.

In totaal werken er bij het Rijk, defensie en de rechterlijke macht 2800 topambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer