Binnenland

Veenendaal zoekt exploitant voor voormalige Pniëlkerk

De gemeente Veenendaal zoekt een exploitant voor de voormalige christelijke gereformeerde Pniëlkerk in het centrum van Veenendaal. Een voorwaarde is dat werk-/leerprojecten een prominente plek krijgen in het pand.

Jan Kas
8 November 2017 18:43Gewijzigd op 17 November 2020 02:45
Artistieke impressie hoe de Pniëlkerk eruit zou kunnen gaan zien. beeld gemeenten Veenendaal
Artistieke impressie hoe de Pniëlkerk eruit zou kunnen gaan zien. beeld gemeenten Veenendaal

Het kerkgebouw staat aan het Thoomesplein, volgens de gemeente ‘een gezellig verblijfsgebied met groen en terrassen’ en tevens de verbinding tussen de Hoofdstraat, de voornaamste winkelstraat, en het Kees Stipplein met diverse culturele voorzieningen.

“Het karakteristieke pand zal de kwalitatieve uitstraling van het plein versterken”, aldus de gemeente. “De functie van het pand zal iets bijzonders moeten zijn, waar bezoekers van het centrum van Veenendaal keer op keer verrast worden, waardoor zij het aantrekkelijk vinden om ernaartoe te gaan.” Dat past binnen het eerder dit jaar gepresenteerde actieplan voor Veenendaal als toekomstbestendige „vitale winkelstad”.

De plannen voor de Pniëlkerk zijn de afgelopen maanden uitgewerkt in samenwerking met de afdeling Veenendaal van Bouwend Nederland, de organisatie van bouw- en infrabedrijven, en regionaal opleidingencentrum ROC A12. De gemeente zorgt zelf voor de verbouwing van het pand. Het gebouw krijgt onder meer een nieuwe gevel. Ook in die fase zijn er werk-/leerprojecten.

Voor de exploitatie ziet de gemeente graag dat er ruimte is voor kleinschalige, lokale/regionale initiatieven. Ook denkt ze aan ”een mix aan functies die toegevoegde waarde hebben voor het centrum”, zoals cultuur, horeca, vrijetijdsactiviteiten, ambachten en kleine winkels, aanvullend op het bestaande aanbod in het centrum. Kandidaten voor de exploitatie kunnen zich de komende weken bij de gemeente melden.

De Pniëlkerk, nu eigendom van de gemeente Veenendaal, dateert van 1913. Ze was in gebruik bij de plaatselijke gereformeerde gemeente en na de schorsing van voorganger ds. R. Kok bij de christelijke gereformeerde kerk die toen werd gevormd. Deze gemeente verhuisde in 2008 naar een nieuw kerkgebouw elders in Veenendaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer