Verdonk komt met integratiekaart voor migranten
In Nederland bestaan grote sociale verschillen tussen de groepen migranten naar herkomstlanden. Zo hebben Turken en Marokkanen minder vaak werk en zijn zij vaker afhankelijk van een uitkering dan Surinamers en Antillianen. Ook Ghanezen en Kaapverdianen hebben relatief vaker werk dan Somaliërs, Irakezen en Afghanen. Chinezen en Egyptenaren kiezen vaker voor een eigen onderneming.
Dat blijkt uit de eerste resultaten van de ’integratiekaart’ die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft laten ontwikkelen. Het kabinet stemde vrijdag in met de methodiek. Het nieuwe meetinstrument moet inzicht bieden in de sociale participatie en integratie van migranten in Nederland. Ook moet de kaart duidelijk maken in hoeverre het toekomstige beleid effect heeft op de integratie in de samenleving.
Als ijkpunten gelden de prestaties in het onderwijs, werk en uitkeringen en de contacten tussen etnische minderheden en de autochtone bevolking. Dat werd al enigszins bijgehouden voor de grote groepen allochtonen uit Turkije, Marokko, Suriname en de Nederlandse Antillen. Maar nu worden ook kleinere groepen minderheden uit veel andere herkomstlanden daarin betrokken. Ook worden nieuwkomers in de tijd gevolgd.
Uit de integratiekaart blijkt verder dat de afgelopen jaren meer allochtone leerlingen een diploma haalden in het voortgezet onderwijs. Desondanks is hun aandeel nog altijd lager dan het aandeel geslaagde autochtone leerlingen. Chinese en Ethiopische leerlingen doen het opvallend goed op school.
De methodiek is ontwikkeld door het Wetenschappelijk Onderzoek– en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder ontstond tumult over het vignet, dat Verdonk als soortgelijk meetinstrument liet ontwikkelen. Oud–VVD–leider Dijkstal kreeg ruzie met Verdonk omdat hij zo’n vignet vergeleek met de jodenster in de Tweede Wereldoorlog.
De bewindsvrouw stuurt de integratiekaart als bijlage van de Jaarnota Integratiebeleid 2004 naar de Tweede Kamer.