Groen & duurzaamheid

Noodklok luidt voor halfaapje

De breedsnuithalfmaki uit Madagaskar dreigt uit te sterven door honger. De reden? Het diertje eet slechts één bepaalde bamboesoort en klimaatverandering maakt dit tot een schaars goed. Een bamboecorridor kan het dier redden, stelden wetenschappers woensdag in Current Biology.

IPS
2 November 2017 10:32Gewijzigd op 17 November 2020 02:42
Een bepaalde soort maki wordt op Madagaskar bedreigd door voedselschaarste. beeld Wikimedia
Een bepaalde soort maki wordt op Madagaskar bedreigd door voedselschaarste. beeld Wikimedia

De breedsnuithalfmaki is familie van de ringstaartmaki, maar de soort komt enkel voor op het eiland Madagaskar. Deze halfmaki wordt beschouwd als een van de meest bedreigde diersoorten op aarde. Het dier voedt zich met de bladeren en scheuten van één enkele bamboesoort maar tijdens periodes van droogte is het genoodzaakt om ook de hardere, houtachtige stengels te eten. De scheuten zijn echter veel voedzamer en hun tanden zijn ook niet in staat om lang op de hardere delen van de bamboeplant te knauwen.

In Current Biology verdedigen wetenschappers van Stony Brook University de stelling dat klimaatverandering de halfmaki’s zal dwingen om gedurende langere perioden de stengels te eten. Uiteindelijk zal dat ertoe leiden dat de maki’s zullen uitsterven door honger. „Voor dieren met een uitzonderlijk voedingspatroon zoals de breedsnuithalfmaki kan klimaatverandering een sluipmoordenaar zijn”, zegt Patricia Wright, een van de auteurs, in Current Biology.

Ze ontdekte dat de breedsnuithalfmaki’s tanden hebben die speciaal gevormd zijn, vergelijkbaar met die van de reuzenpanda, het enige andere zoogdier dat zich gedurende bepaalde periodes van het jaar kan voeden met de hardere delen van de bamboe.

In het geval van de maki’s was dat enkel tussen augustus en november, als er door droogte geen zachte bamboescheuten beschikbaar zijn.

Corridors

Volgens de wetenschappers suggereren klimaatmodellen dat de droogte langer zal gaan duren. Dat betekent dat de maki’s zich vaker zullen moeten voeden met stengels, wat uiteindelijk hun voortbestaan bedreigt. De wetenschappers stellen voor om tijdig met de aanleg van verbindende bamboecorridors te beginnen, zodat populaties hun leefgebied kunnen uitbreiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer