Kerk & religie

Symposium Solidamentum: „Voor Luther was tijd eeuwigheid”

„Als we de tijd van het verleden meten, doen we dat vanuit onze herinnering. Als we de toekomst meten, doen we dat vanuit onze verwachting”, aldus dr. H. Florijn. „Een christen meet tijd vanuit de hoop.”

Van een medewerker
7 October 2017 19:51Gewijzigd op 17 November 2020 02:32
„Een christen meet tijd vanuit de hoop.” beeld iStock
„Een christen meet tijd vanuit de hoop.” beeld iStock

De historicus uit Scherpenzeel sprak zaterdag in Gouda op de najaarsvergadering van Solidamentum. De reformatorische studentenvereniging herdenkt dit jaar haar 25-jarig bestaan.

Dr. Florijn sprak over tijdsbesteding. Tijd kan volgens hem op verschillende manieren worden vastgelegd. Dat kan in cijfers, in beleving en in emoties. Ook is er een relatie tussen eeuwigheid en tijd. „Volgens Luther was tijd eeuwigheid.”

Tijd kan aangeduid worden met de Griekse begrippen ”chronos” en ”kairos”. Chronos, de Griekse god van de tijd, telde de uren. „We kennen hem van de chronometer, de agenda en het horloge. Hij maakte de tijd meetbaar.”

Kairos, de god van het geschikte moment, geeft rekenschap van de immer veranderde omstandigheden.

Dr. Florijn richtte zich vervolgens op Augustinus. Deze kerkvader kon geen antwoord geven op de vraag wat tijd is. „„Als iemand het me vraagt, weet ik het niet; wil ik het uitleggen dan weet ik het evenmin”, heeft hij gezegd. Voor hem was God de Maker van alle tijden. Hij wist dat God de tijd geschapen heeft.”

Dr. Florijn: „Zo is het eigenlijk onmogelijk om tijd te omschrijven.”

Augustinus maakte een driedeling: verleden, tegenwoordige en toekomstige tijd. Tijd meten is een activiteit van de menselijke geest, stelde de historicus. „We meten tijd uit het verleden vanuit onze herinnering en de toekomst vanuit onze verwachting. Een christen meet tijd vanuit hoop.”

Tijd meten is volgens hem iets anders dan tijdsbeleving. „Tijd is een gegeven, een geschonken moment.”

Augustinus greep terug op het fundament van zijn geloof. Dat was Gods Woord. „Laten wij dat ook proberen met betrekking tot onze tijdsbesteding”, aldus dr. Florijn.

Ds. C. Sonnevelt, predikant van de gereformeerde gemeente te Krabbendijke, behandelde het thema ”De volvoering van Gods heilsplan door de tijden heen”.

Gods heilsplan heeft volgens de predikant zijn oorsprong in de eeuwigheid. „De volvoering daarvan gaat door de diepte van de val heen. Zo verzamelt Hij Zijn gemeente om Zijn Koninkrijk te vestigen op de aarde.”

Op tal van plaatsen in de Bijbel wordt gesproken over Gods raadsbesluit. Zoals in Paulus’ brief aan de gemeente in Efeze: „Hij heeft ons uitverkoren in Hem, vóór de grondlegging der wereld.”

Verder wees ds. Sonnevelt op Romeinen 11, waar Paulus spreekt over Israël en de volken. „God handelde eerst met Israël; de volken lagen onder de ban. Nu ligt Israël onder de ban van de verharding, totdat de volheid der heidenen zal ingegaan zijn”, aldus de predikant. „Maar God volvoert Zijn heilsplan door Zichzelf, vervolgens door de Middelaar als het Lam, door de Heilige Geest en door de prediking van het Woord.”

God gebruikt daartoe ook onbekeerde mensen, zoals koning Kores. „Ook de satan moet soms dienen om Gods heilsplan te volvoeren en om Zijn kinderen op de rechte weg te brengen.”

Toch is de mens zelf het grote struikelblok op weg naar het Koninkrijk van God, aldus ds. Sonnevelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer