Kerk & religie

Prof. Schuurman: Schrijf nooit
 mensen af

Christus regeert de gehele geschiedenis en neemt alles op in Zijn Koninkrijk, ook het cultuurwerk van niet-christenen. „Schrijf daarom nooit mensen af, zoals je ook niet zelf afgeschreven wilt worden.”

Van onze verslaggever
7 October 2017 08:20Gewijzigd op 17 November 2020 02:32
Dr. Remco van Mulligen (links) overhandigde gisteren de door hem geschreven biografie over prof. dr. Egbert Schuurman (r.) aan de hoofdpersoon zelf. De boekpresentatie had plaats is de zaal van de Eerste Kamer in Den Haag, waar Schuurman vele jaren als se
Dr. Remco van Mulligen (links) overhandigde gisteren de door hem geschreven biografie over prof. dr. Egbert Schuurman (r.) aan de hoofdpersoon zelf. De boekpresentatie had plaats is de zaal van de Eerste Kamer in Den Haag, waar Schuurman vele jaren als se

Dat betoogde prof. dr. ir. Egbert Schuurman vrijdag tijdens de presentatie van een biografie over hem, getiteld ”Alleen God kan ons nog redden”, geschreven door dr. Remco van Mulligen.

Schuurmans gedachtegoed –strijd tegen de oncontroleerbare machten van techniek en wetenschap– is volgens Van Mulligen terug te vinden in bevindelijke en christelijk-conservatieve kringen, „maar Schuurman wil ongrijpbaar blijven en niet in een hokje geplaatst worden”, aldus de auteur. Hij wees erop dat Schuurmans zich liet inspireren door islamitische denkers (door wat zij over de techniek schreven) en op zijn toenadering tot rooms-katholieken binnen de ChristenUnie. Bovendien: „Bijna niemand in de ChristenUnie heeft zich zó uitgesproken tegen Geert Wilders als Schuurman.”

Schuurman wilde dat christenfilosofen naar buiten zouden treden in onze cultuur, zo betoogde prof. dr. Roel Kuiper, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer. „Er zijn mensen die tegendraads zijn in hun karakter, maar dat is bij Schuurman niet het geval. Het tegendraadse betreft de cultuur. Schuurman is een man van de gemeenschap en verbinding, geen scherpslijper die zich verliest in polemiek, maar iemand die trouw blijft aan mensen.”

Kuiper plaatste Schuurman in de reeks van Bilderdijk, Da Costa en Groen van Prinsterer. „Deze tijd heeft Groen van Prinstererers en Schuurmannen nodig, mensen die radicaal in de diepte gaan, integraal zijn en niet ondergaan in de tijdgeest.”

Prof. dr. ir. Henk Jochemsen, bijzonder hoogleraar namens de Stichting voor Christelijke Filosofie in Wageningen en een van de opvolgers van Schuurman, typeerde hem als een eigenzinnig denker, sociaal begaafd, maar ook als Einzelgänger. „Hij wilde gewoon zijn eigen ding doen.” Gezamenlijk stonden Schuurman en hij in een „cultuurstrijd.” „Schuurman is inspirerend, maar iedereen moet rechtstreeks zoeken naar de leiding van God die op dat moment van hem wordt gevraagd.”

Schuurman onderstreepte zelf de actualiteit van zijn thema’s. „Het zijn vaak onderwerpen die verdonkeremaand worden, zoals de complexe en ondoorgrondelijke computersystemen en de systeemdwang. De politiek is er een blinde vlek voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer