Koning Willem-Alexander bij viering 500 jaar Reformatie
Koning Willem-Alexander is op 31 oktober aanwezig bij de landelijke viering ”500 jaar Reformatie” in de Domkerk in Utrecht.
Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagmorgen bekend. Tijdens de viering staat de Protestantse Kerk in Nederland, samen met vertegenwoordigers van andere kerkgenootschappen, stil bij de betekenis van de Reformatie en het protestantisme in Nederland. Voorgangers zijn dr. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, en ds. Mirjam Kollenstaart.
Nieuwe 95 stellingen
Behoudende protestanten in Duitsland hebben onlangs „uit liefde voor de waarheid” 95 stellingen „voor een nieuwe generatie” uitgebracht. Ze hopen dat de stellingen zullen leiden tot een „dieper verstaan van de Schrift en een leven in geloof in Christus alleen.” Eén ervan luidt: „God schiep ons niet omdat Hij Zich verveelde of alleen was; Hij maakte ons tot eer van Hemzelf.” En de twaalfde stelling: „Recente pausen, die zich „heilige vader”, „grote bruggenbouwer” en „plaatsvervanger van Christus” noemen, dragen dezelfde kroon als hun middeleeuwse voorgangers en lasteren net zo veel Gods heerlijkheid.”
Ketterse uitspraken
Conservatieve rooms-katholieke geestelijken en wetenschappers wereldwijd hebben paus Franciscus beschuldigd van het verspreiden van ketterijen. Ze deden dat in een brief die zondag openbaar is gemaakt, aldus het Nederlands Dagblad gisteren.
Concreet wijzen de critici op paus Franciscus’ spreken en schrijven over de pastorale omgang met rooms-katholieken die niet volgens het ideaal van de katholieke huwelijksmoraal leven. In de verklaring bij de petitie wordt paus Franciscus bovendien verweten dat zijn gedachten te nauw aansluiten bij die van Maarten Luther en dat er dus sprake is van „een ketters systeem.”
Columnwedstrijd
Het radioprogramma Zin in Weekend (KRO-NCRV) en Museum Catharijneconvent in Utrecht houden een columnwedstrijd in het kader van 500 jaar Reformatie. Deelnemers worden ertoe opgeroepen een „persoonlijk geïnspireerde” column van maximaal 350 woorden te schrijven, waarbij de aan Luther toegeschreven zin „Hier sta ik, ik kan niet anders” de leidraad vormt. Bijdragen (onder vermelding van persoonsgegevens en geboortedatum) kunnen vóór 31 oktober worden ingeleverd via zininweekend@kro-ncrv.nl.
Verklaring rechtvaardigingsleer
Rooms-katholieken en lutheranen zijn het helemaal niet eens over de rechtvaardigingsleer, ondanks hun akkoord uit 1999. Dat stelde de lutherse hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam prof. dr. Markus Matthias gisteren in het Nederlands Dagblad. Volgens hem koppelt de Rooms-Katholieke Kerk de genade nog steeds aan goede werken. „Op paaszondag verkondigt de paus een complete kwijtschelding van alle zondestraffen: de oude aflaat.” Maar ook protestanten leggen volgens prof. Matthias vaak de nadruk op de moraal, op regels die ze moeten naleven.
Borstbeeld Luther
Kunstschilder Bea Rozendaal van atelier en galerie De Klimroos in Doornspijk heeft een bronzen borstbeeld van kerkhervormer Maarten Luther gemaakt. Als voorbeeld gebruikte ze diverse kunstwerken die ze tijdens haar reizen in Duitsland heeft gezien. Zo heeft de levensgrote bronzen Luther een vergelijkbaar hoofddeksel als de reformator op het bekende schilderij van Lucas Cranach de Oude.
Rozendaal maakte ook enkele schilderijen rond het thema van de Reformatie. Op een van de schilderstukken staat Katharina von Bora, de vrouw van Luther. Op een ander zijn behalve de Duitse hervormer ook zijn ouders en de Lutherroos te zien. Als de plannen voor een Reformatiemuseum in Elburg doorgaan, zullen de kunstwerken daar mogelijk een plaats krijgen.
Lutheranisme in Ede
De evangelisch-lutherse gemeente in Ede houdt volgende week een „slotweekend” over Luther. Dr. Rochus Zuurmond spreekt op 5 oktober over Luther als augustijner monnik en diens verhouding tot Pelagius. Dr. Gerard van Manen belicht op 7 oktober de geschiedenis van de lutheranen in Ede. De dag daarop heeft er in de lutherse kerk een cantatedienst plaats. Meer informatie: elg-ede.nl.