Trump niet bepaald diplomatiek in eerste VN-speech
Ondiplomatiek. Zo kan de eerste toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het best worden omschreven. „De VS kunnen genoodzaakt zijn Noord-Korea compleet te vernietigen.”
De drie kwartier durende speech van Trump begon dinsdag vriendelijk. Het Amerikaanse staatshoofd beschouwde het als een „grote eer” om in zijn thuisstad New York de wereldbevolking toe te spreken.
Maar al snel volgden enkele duidelijke boodschappen. In de eerste plaats richting Noord-Korea. Dat land voerde de afgelopen tijd een aantal testen met ballistische raketten uit en deed ook diverse atoomproeven.
Trump waarschuwde Pyongyang dat de VS genoodzaakt kunnen zijn Noord-Korea „compleet te vernietigen” als dat land niet inbindt. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un betitelde de president als een „raketman op zelfmoordmissie.”
Dat leidde tot enige deining in de vergaderzaal. Variërend van een diepe zucht van enkele gedelegeerden tot het demonstratief verlaten van de bijeenkomst door de Noord-Koreaanse delegatie.
Spierballentaal
Dat de Verenigde Staten spoedig tot de destructie van Noord-Korea zullen overgaan, ligt niet voor de hand. De regionale consequenties zouden vernietigend zijn – en niet alleen voor Noord-Korea. De Nederlandse oud-minister van Buitenlandse Zaken Bot betitelde de uitspraken van Trump tegen de NOS dan ook vooral als „spierballentaal.”
Wel is duidelijk dat Washington duidelijk een hardere lijn richting Pyongyang volgt. Nieuwszender CNN meldde dat de Verenigde Staten overwegen om voortaan elke raket die Noord-Korea afvuurt neer te halen. Technisch gezien zijn de mogelijkheden daarvoor aanwezig, maar de vraag is tot welke gevolgen dat zou leiden. Noord-Korea heeft steeds gedreigd Japan en buurland Zuid-Korea aan te vallen als het met militaire actie wordt geconfronteerd.
Trump maakte ook van de gelegenheid gebruik om uit te halen naar Iran. Al tijdens zijn verkiezingscampagne liet hij weten dat hij het door zijn voorganger Obama gesloten akkoord over het nucleaire programma van Iran verfoeide. En ook dinsdag zinspeelde hij op opzegging van de deal.
In zijn speech omschreef hij Iran als een „economisch uitgeputte schurkenstaat.” Daarmee schaarde hij de Islamitische Republiek opnieuw onder de ”as van het kwaad” die oud-president George W. Bush ooit benoemde.
Het dreigement om de atoomdeal met Iran op te zeggen lijkt serieuzer dan de retoriek richting Noord-Korea. Bij de overeenkomst met Teheran waren de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland betrokken. Schrappen van de afspraken door Washington zou de internationale relaties op scherp zetten.
Ten slotte ging Trump in op de ontwikkelingen in de achtertuin van Amerika – en met name in Venezuela, waar het al maandenlang onrustig is. „De situatie is compleet onacceptabel.” Duidelijke taal, maar niet bepaald diplomatiek. Daar staat Trump al langere tijd om bekend.