Spoorwegstaking zorgt voor fikse omzetderving
Naast de Nederlandse Spoorwegen zijn ook de exploitanten van stationswinkels door de spoorwegstaking van donderdag inkomsten misgelopen. Daarbij gaat het per bedrijf om vele tienduizenden euro’s. Ook de Studie Beurs, een grote informatiebijeenkomst voor scholieren en studenten in de Jaarbeurs in Utrecht, heeft zwaar te lijden gehad onder de acties in het openbaar vervoer.
Retailer Bruna besloot donderdag om 11.00 uur zijn zestien stationswinkels te sluiten wegens gebrek aan klanten. De winkel op het Centraal Station in Den Haag had op dat moment van alle winkels de hoogste omzet gedraaid, namelijk 500 euro. „Daar kan de schoorsteen niet van roken”, aldus een woordvoerder.
Normaal gesproken heeft een Bruna na de opening om zeven uur ’s ochtends, omstreeks elf uur al voor een paar duizend euro aan boeken, kranten en tijdschriften verkocht. Op dagbasis komt de totale omzet van de zestien winkels uit op zo’n 66.000 euro. De circa 120 verkopers hebben de rest van de dag vrijaf gekregen, aldus de woordvoerder.
De zestien stationswinkels van de platenketen Free Record Shop bleven donderdag gewoon open. „Maar het staat vast dat de dagopbrengst door de staking per winkel duizenden euro’s is achtergebleven bij die op een normale dag”, aldus een woordvoerder van het concern. Bruna en Free Record Shop zijn niet van plan juridische acties te ondernemen. „Je kan er weinig mee”, aldus de woordvoerder van de platenketen.
De organisatie van de Studie Beurs verwachtte in totaal 90.000 belangstellenden, maar moet dit aantal door de spoorwegstaking fors bijstellen. „Donderdag is altijd de piekdag”, aldus de woordvoerder. „Voor donderdag hadden we 40.000 bezoekers verwacht. In het gunstigste geval halen we de helft.”
Studie Beurs is een jaarlijks evenement voor studiekeuze en beroepsoriëntatie. Onder de 270 exposanten bevinden zich alle universiteiten, hogescholen, mbo-instellingen, krijgsmacht en brancheorganisaties. De beurs begon woensdag en duurt nog tot zaterdagmiddag.
Uit onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen is inmiddels gebleken dat ongeveer tweederde van de treinreizigers de staking in het openbaar vervoer niet het juiste middel vindt om te protesteren tegen het kabinetsbeleid. Wel ondersteunt een meerderheid van ruim 80 procent de kritiek van de vakbonden op de plannen van de regering, aldus de NS.
FNV Bondgenoten schat dat ongeveer 15.000 werknemers hebben gestaakt bij de spoorwegen en in het streekvervoer. De vakbond noemt de actie een succes.
Het ziekteverzuim lag op de actiedag een stuk lager dan gebruikelijk. Ongeveer 3000 mensen meldden zich donderdag ziek. Volgens een woordvoerster van Arboned, de op een na grootste Arbo-dienst, zijn dat er op een donderdag normaal gesproken 4200.