Bewoners serviceflat Cavaljé wachten al vier jaar op nieuwbouw
Een aantal bewoners van de oude serviceflat Cavaljé in de Edese wijk West wacht er inmiddels al jaren op: een plek in het nieuwe seniorencomplex van Het Maanderzand. Aangepaste bouwplannen en bezwaren van omwonenden gooien echter roet in het eten.
Begin 2011 krijgen de toenmalige bewoners van de seniorenflat Cavaljé in Ede te horen dat het gebouw waar ze wonen wordt gesloopt. In plaats daarvan wil zorginstelling Het Maanderzand, eigenaar van de flat, een nieuw complex neerzetten met veertig zorgappartementen. In afwachting van de nieuwbouw verhuist een deel van de bewoners in 2013 naar wisselwoningen in appartementencomplex Belvédère.
Vier jaar later zitten ze daar nog steeds. „De bouw liep vertraging op door de economische crisis”, zegt bestuurder Maarten Fonk van Het Maanderzand. „Banken investeerden minder in zorgbouwplannen, ook omdat het niet duidelijk was hoever de overheidsbezuinigingen op de ouderenzorg zouden gaan.” Na een aanpassing van de plannen vond de zorginstelling in 2015 een investeerder.
Bezwaren
In no-time werden nieuwe bouwplannen ontwikkeld en begin dit jaar vroeg de investeerder een bouwvergunning aan bij de gemeente. „Maar toen werden de omwonenden wakker”, vertelt Hans Kregting, oud-voorzitter van de huurdersbond in Ede en betrokken bij de bewonerscommissie Cavaljé. „Een aantal bewoners diende bij de gemeente bezwaar tegen de nieuwbouwplannen in.”
De belangrijkste bezwaren: de balkons van het nieuwe gebouw zijn te groot, er zijn straks te weinig parkeerplaatsen en er zou geen nut en noodzaak zijn voor zorgappartementen. Kregting: „De balkons zijn inderdaad iets groter dan normaal, maar bewoners moeten met een rollator het balkon op kunnen. Het tweede bezwaar snijdt geen hout, want geen van de bewoners die bezwaar maken tegen het gebouw parkeert op het terrein, ze zetten hun auto ergens anders.” En het derde punt hoort volgens hem niet in de procedure thuis. „De omwonenden vragen zich af waarom er geen gebruik wordt gemaakt van leegstaande woningen. Maar dit nieuwe gebouw heeft een zorgbestemming. De nut en noodzaak is dus niet relevant voor de procedure.”
Privacy
Waarom zijn de omwonenden bezwaar gaan maken? Heeft de zorginstelling wel voldoende met hen gecommuniceerd in het hele proces? Volgens bestuurder Fonk is een aantal maanden geleden nog een bijeenkomst georganiseerd voor de buurt waar de zorginstelling een aantal voorstellen deed als mogelijke oplossing van de bezwaren. „Bijvoorbeeld door de glazen platen op de balkons niet transparant te maken en extra bomen neer te zetten om het zicht wat te belemmeren. Maar na afloop kregen we al snel een brief van de buren dat ze toch tegen de bouwplannen bleven.” Fonk vermoedt dat de balkons de grootste boosdoeners zijn. „Ik denk dat omwonenden bang zijn voor een aantasting van de privacy of een vermindering van de waarde van hun woningen. Maar het gaat maar om een klein aantal balkons op de tweede verdieping.”
Koffiedik kijken
Binnen drie weken brengt de commissie van de gemeente Ede die bezwaarschriften behandelt een advies uit. Daarna moet het college van B en W binnen twee weken een besluit nemen over de bouwplannen. Als de omwonenden het niet eens zijn met die beslissing, kunnen ze nog een rechtszaak beginnen. „We hebben advies ingewonnen en onze advocaat acht de kans uitermate klein dat de omwonenden gelijk krijgen”, zegt Fonk. „Maar ik kan niet voorspellen of er toch buren zijn die een rechtszaak willen. Als dat het geval is, kan er ook dit jaar niet worden gebouwd. Op dit moment is het koffiedik kijken. Het is wel frustrerend dat het op deze manier loopt.”
Ondertussen wachten de oude bewoners nog steeds in hun wisselwoningen op de start van de nieuwbouw. Kregting, betrokken bij de bewonerscommissie, spreekt er schande van. „We hadden de oudste bewoner aangewezen om de eerste spa in de grond te zetten bij de start van de bouw, maar hij is inmiddels overleden. De andere bewoners zeggen steeds vaker: Ik denk niet dat ik het nog ga meemaken. Als er nu duidelijkheid komt over de bouwplannen hebben ze tenminste iets om naar uit te kijken.”