„Problematiek rond aids leeft niet in kerk”
De aids-problematiek leeft niet echt in de kerken. Die conclusie trekt J. P. Ouwehand, beleidsmedewerker van de christelijke koepelorganisatie Prisma, uit het feit dat er nog maar weinig aanmeldingen binnen zijn voor het symposium ”Aids, een uitdaging voor de kerk wereldwijd”, waarvan hij organisator is.
Op het symposium worden verschillende facetten van het wereldwijde kerkzijn in relatie tot de aids-problematiek besproken. Op dit moment zijn nog maar zo’n vijftig aanmelding binnen voor de bijeenkomst op 26 oktober in de Bron in Dalfsen. Prisma is een koepelorganisatie van een groot aantal reformatorische en evangelische ontwikkelingsorganisaties.
Ouwehand: „Juist omdat er, ook vanuit onze regering, steeds gezegd wordt dat veel christenen door hun orthodoxe denken over seksualiteit de bestrijding van aids in de weg staan of zelfs mede schuldig zijn aan de omvang van de epidemie, hebben wij besloten er een symposium aan te wijden. Het is goed om ook naar buiten toe te laten zien dat dit thema’s zijn die de kerk wel degelijk aanspreken, waar we over nadenken en waar we ook iets over te zeggen hebben.”
„We hadden vrij breed mensen uitgenodigd en toch zeker gerekend op zo’n honderd deelnemers”, aldus de Prisma-medewerker. Tot nu toe zijn er amper vijftig aanmeldingen. Toch denken wij dat het heel hard nodig is dat ook mensen in de kerk over dit probleem nadenken. We discussiëren met elkaar heel veel en heel vaak over wat er allemaal wel en niet kan op dit gebied, maar we moeten ook bereid zijn hierover na te denken.”
In het verleden werd aids vaak verbonden met homoseksualiteit. „Maar tegenwoordig ligt dat toch wat anders. In een land als Zuid-Afrika zijn nu 4,5 miljoen mensen, ongeveer 10 procent van de bevolking, besmet met HIV. Van het aantal besmette mensen is zo’n 7 procent homoseksueel; de andere 93 procent is dat niet. Dat zet deze ziekte daar in een heel ander daglicht.”
Op het symposium spreekt onder anderen ds. Greyling uit Zuid-Afrika. Ds. Greyling werkt als aids-coördinator voor de hulporganisatie World Vision. Samen met aids-deskundige dr. M. Bac en jongeren uit Afrika neemt hij deel aan een rondetafelgesprek. Op het middagprogramma staan diverse workshops, waaronder ”Aids en de roeping van de kerk”, ”Aids en verantwoordelijkheid” en ”Aids en jongeren”.
Op het symposium zijn, aldus Ouwehand, pakketten te krijgen waarmee jeugdverenigingen een avondvullend programma over het thema aids en HIV kunnen organiseren. Voor scholen zijn er lespakketten beschikbaar.