Criminele vreemdeling zelden uitgezet
Nederlandse rechtbanken dwarsbomen het uitzetten van criminele vreemdelingen. De overheid probeert verblijfsvergunningen af te nemen, maar rechters steken daar vaak een stokje voor door meer eisen aan die maatregel te stellen.
Dat meldde de Volkskrant donderdagmorgen. In 2012 verscherpte het kabinet de regels, zodat ook buitenlandse veroordeelden die al lang in Nederland wonen, naar het buitenland uitgezet kunnen worden. Dat zou volgens het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie moeten leiden tot het intrekken van zo’n 475 verblijfsvergunningen per jaar. Vorig jaar verloren volgens immigratiedienst IND echter slechts tachtig vreemdelingen hun verblijfsrecht door een strafblad. Het betrof reguliere migranten, geen mensen met een asielstatus.
De rechters eisen dat de overheid in elk individueel geval onderbouwen dat de maatregel proportioneel is en opweegt tegen de persoonlijke gevolgen voor de vreemdeling, die soms al vele jaren in Nederland is en hier een gezin heeft. Om te bepalen of een veroordeling gevolgen heeft voor iemands verblijfsrecht, wordt de glijdende schaal gehanteerd: hoe langer in Nederland, hoe zwaarder het delict moet zijn om een verblijfsvergunning te kunnen intrekken.
Voorheen kon iemand na vijftien jaar in Nederland alleen worden uitgezet bij een veroordeling tot acht jaar cel of meer. En wie minstens twintig jaar in Nederland was, kon zijn verblijfsrecht niet meer verliezen. Sinds 2012 is dat veranderd. Ook werd de ‘veelplegersnorm’ aangepast: wie drie keer is veroordeeld kan nu worden uitgezet, ook bij lichte vergrijpen.